O-STA

Otroški parlament o šolstvu in šolskem sistemu - SZJ mestne občine Velenje

Velenje, 4. marec 2019 - V četrtek, 7. marca, bo od 10. ure dalje v sejni dvorani Mestne občine Velenje (Titov trg 1, Velenje) potekal 29. Medobčinski otroški parlament, na katerem bodo osnovnošolci drugo leto zapored spregovorili o šoli in šolskem sistemu. Na parlamentu bodo sodelovali predstavniki osmih osnovnih šol iz Šaleške doline, šest iz Mestne občine Velenje ter po ena iz občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. Mlade parlamentarce bo pozdravil tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

Na vseh šolah bodo do medobčinskega parlamenta že opravili šolske parlamente, na katerih bodo oblikovali sklepe in predloge o spremembah šolskega sistema. Učenci bodo govorili o odnosih v šoli, učnih vsebinah, metodah in načinih poučevanja/učenja ter šoli za življenje. Na številnih šolah so v času od lanskega do letošnjega otroškega parlamenta pripravili različne akcije, s pomočjo katerih želijo izboljšati pogoje za učenje, razpoloženje na šoli, večjo povezanost. Skozi razprave bodo lahko predstavili tudi te.

Letos bo otroški parlament, ki ga bo vodila novinarka Tina Felicijan, potekal nekoliko drugače. Mladi parlamentarci se bodo v sejni dvorani zbrali ob 10. uri. Najprej jih čaka delo v skupinah, pri čemer jim bodo sklepe pomagali oblikovati prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje. Ob 11.30 se bo začel plenarni del zasedanja, na katerega vabijo tudi ravnatelje osnovnih in srednjih šol ter predstavnike vseh treh občin, saj želijo, da glas mladih in njihove želje o spremembah v šoli, ki je pomemben del njihovega življenja, sliši čim več odraslih. Le tako namreč lahko pričakujejo, da se bodo njihove ideje tudi uresničile.

29. Medobčinski otroški parlament pripravlja Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje v sodelovanju z mentorji iz vseh sodelujočih osnovnih šol. Na njem bo sodelovalo po osem predstavnikov posamezne šole, skupaj torej 64 mladih parlamentarcev in parlamentark. Izmed njih bodo na koncu izbrali osem predstavnikov Šaleške doline, ki bodo skupaj z vrstniki iz Zgornje in Spodnje Savinjske doline na isto temo razpravljali v petek, 15. marca, v velenjski Vili Rožle, kjer bodo na regijskem otroškem parlamentu oblikovali stališča in sklepe za nacionalni otroški parlament. Ta bo 9. aprila 2019 v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije v Ljubljani, na njem pa bodo aktivno sodelovali tudi učenci vseh treh dolin v regiji SAŠA. Na nacionalnem parlamentu bo regijo zastopalo šest mladih parlamentarcev in devetošolka Vida Vovk iz OŠ Šoštanj, ki je članica predsedstva nacionalnega otroškega parlamenta.

Potek parlamenta bo mogoče v živo spremljati tudi na spletni strani Mestne občine Velenje, in sicer na povezavi http://live.velenje.si/.

Vljudno vabljeni, da si ogledate zasedanje parlamenta!