O-STA

Glasba in prijateljstvo: Hugo Wolf in Gustav Mahler

Vljudno vabljeni na koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Jamesa Tuggla




Spoštovani ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na peti koncert Oranžnega abonmaja.
Koncerta bosta 7. in 8. marca 2019 ob 19.30
v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
James Tuggle, dirigent

Spored:
Hugo Wolf, prir. Max Reger: Italijanska serenada
Gustav Mahler, ork. Franc Avsenek: Klavirski kvartet Nicht zu schnell / Ne prehitro
Gustav Mahler: Simfonija št. 5 v cis-molu

Ameriški dirigent James Tuggle je študiral v Los Angelesu in se izpopolnjeval na Mozarteumu v Salzburgu. Sodeluje s številnimi ameriškimi pa tudi evropskimi orkestri, od operne hiše v San Diegu do Dunajske državne opere. Interpretira širok repertoar operne in simfonične glasbe, posebno pozornost posveča poznoromantični glasbi nemškega okolja.

Predstavil se bo z deli dvojice skladateljev, ki sta delila zanimivo, na koncu pa tudi tragično življenjsko pot. Oba sta se rodila istega leta (1860), oba prišla iz enako skromnega provincialnega okolja (Mahler s češkega, Wolf s štajerskega podeželja), oba sta doživela razcvet svoje umetniške poti v istem okolju fin-de-sièclovskega Dunaja, vendar je njun sprva prijateljski odnos prerasel v rivalstvo. Mahler je v začetku novega stoletja žel uspehe, Wolfa pa je razočaranje še hitreje potisnilo v prezgodnjo smrt. Mahler mu je sledil v le nekaj letih.

Wolfova Italijanska serenada bo izvedena v priredbi nemškega romantika Maxa Regerja. Mahlerjev Klavirski kvartet, njegovo najstniško delo iz leta 1876, ki kaže vplive Schumannove in Brahmsove glasbe, pa bomo slišali v orkestraciji, ki jo je pod naslovom Nicht zu schnell / Ne prehitro pripravil slovenski violist Franc Avsenek. V drugem delu sporeda bo zazvenela mogočna Mahlerjeva Peta simfonija z nežnim tridelnim intermezzom, Adagiettom, ki svojo priljubljenost med drugim dolguje tudi Viscontijevemu filmu Smrt v Benetkah. Leonard Bernstein, ki ga je dirigiral tudi na žalni slovesnosti za Johna F. Kennedyja, je nekoč dejal, da so "/Mahlerjevi/ marši kot infarkti, njegovi korali pa, kot da se je vsemu krščanskemu svetu zmešalo."

Vljudno vabljeni!

Vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si