O-STA

Davčna reforma: z letošnjim letom naj bi bil regres že neobdavčen

Davčna reforma se dotika tudi regresa za letni dopust, in sicer bi bil ta že z letošnjim letom neobdavčen. Slednje bo seveda veljalo, če bo davčna reforma potrjena!

Cilj davčne reforme vsekakor je, da zaposleni dobijo več. To pomeni, da bi delavec regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače, prejel v celoti. Bruto znesek bo namreč enak neto znesku, ki ga bo zaposleni prejel na svoj račun. Na primer delodajalec, ki se bo npr. odločil izplačati delavcem regres v višini 1.600,00 EUR, bodo delavci prejeli izplačanih 1.600,00 EUR regresa.

Če bo davčna reforma potrjena, bo regres v letošnjem letu povsem neobremenjen z davki in prispevki. In sicer do višine povprečne bruto plače v Sloveniji. Torej, država se bo pripravljena odreči tako dohodnini kot prispevkom na regres za letni dopust, če ne bo presegel zneska povprečne slovenske bruto plače. Povprečna slovenska bruto plača trenutno znaša 1692,00 evrov. Delavca (ki bi dobil celotni znesek), prav tako pa tudi delodajalca, tak regres ne bi stal niti evra prispevkov in dohodnine.

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Minimalna plača trenutno znaša 886,63 EUR. To pomeni, da bo, v kolikor bo davčna reforma potrjena, najnižji regres, ki ga po novem prejel delavec, znašal 886,63 EUR.

Sedaj je regres oproščen plačila prispevkov do 70 odstotkov povprečne plače. Z novo davčno reformo pa tega ne bo več. Ta bo namreč v celoti oproščen (v kolikor bo izplačan do višine povprečne bruto plače). Nova davčna reforma tako pomeni vsekakor razbremenitev regresa