O-STA

Ženske v digitalnem svetu: Slovenija nad povprečjem EU

Ženske v digitalnem svetu - Slovenija _ posebna IKT znanja in veščine ter zaposljivost (vir_ec.europa.eu)
Ženske v digitalnem svetu - Slovenija (vir_ec.europa.eu)
Emilija Stojmenova Duh (foto_Željko Stevanič)

Dan žena, ki ga praznujemo 8. marca, je vsako leto priložnost, da preverimo položaj žensk v družbi. V času pospešenega razvoja naprednih tehnologij je eden od pomembnih vidikov opolnomočenja žensk tudi njihova izobraženost in usposobljenost na področju digitalizacije. Kot navaja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je digitalizacija, poleg raziskav in razvoja ter inovacij, tudi "eden od ključnih dolgoročnih dejavnikov rasti produktivnosti."[1] Zato so rezultati raziskave na ravni Evropske unije o položaju žensk v digitalnem svetu v Sloveniji spodbudni. Slovenija se uvršča nad povprečje EU. Ko pa pogledamo kazalnik diplomantk na področjih STEM (znanost (Science), tehnologijo (Technology), inženirstvo (Engineering) in matematiko (Mathematics)), je naša država v samem vrhu.

Zasluga izobraževalnemu sistemu in številnim projektom

Raziskava zajema 13 kazalnikov, ki so združeni v tri področja: uporaba interneta, spretnosti internetnih uporabnikov ter področje, ki obsega posebna IKT znanja in veščine ter zaposljivost. Pri slednjem, ki ga sestavlja tudi prej omejeni kazalnik diplomantk na področjih STEM, je Slovenija na tretjem mestu. "Zasluge bi tukaj pripisala dobremu izobraževalnemu sistemu in številnim projektom, ki spodbujajo mlade deklice in ženske za študij oz. usposabljanja na navedenih področjih STEM", je povedala dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije. Med uspešnimi projekti so zagotovo projekt Girls in ICT (Dekleta v IKT) in poletni tabor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Dan za punce, projekt Inženirke in inženirji bomo!, Evropski teden programiranja (EU Code Week), #HiddenNoMore in mnogi drugi.

Pomembne so vzornice

Zagotovo mladim na področju pridobivanja digitalnih kompetenc pomagajo tudi vzornice. Različne pevke, igralke, manekenke in športnice mlada dekleta navdušujejo že od nekdaj. Prav pa je, da so vedno bolj izpostavljene tudi uspešne ženske na področju znanosti in (digitalne) tehnologije. To so lahko posameznice, ki s svojim delom pomagajo pri opolnomočenju drugih posameznic, kot sta Tjaša Sobočan, ki je vrsto let v sklopu projekta Simbioza skrbela za širjenje digitalnih kompetenc med predstavniki vseh generacij, ter Katja Koren Ošljak, slovenska ambasadorka Evropskega tedna programiranja, ki mlade spodbuja k pridobivanju digitalnih veščin. Ali uspešne znanstvenice oziroma raziskovalke. Med njimi so dr. Saša Novak, doktorica kemije in raziskovalka na Inštitutu "Jozef Stefan", ki kot koordinatorka projekta Znanost na cesti prispeva k zavedanju pomena znanosti za gospodarstvo in družbo, dr. Andreja Gomboc, naša najuspešnejša astrofizičarka ter predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti, ter dr. Stojmenova Duh, raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in zagovornica opolnomočenja žensk na področjih STEM.

Dvig digitalnih kompetenc

Za dvig digitalnih kompetenc in digitalno preobrazbo se zavzemajo tudi v zavodu Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije. V sklopu aktualnega projekta bodo pripravili seznam preverjenih in kakovostnih mentorjev, svetovalcev in drugih izvajalcev s področja digitalizacije, izvedli številna izobraževanja in usposabljanja ter poskrbeli za izmenjavo dobrih praks ter povezovanje in mreženje med vsemi deležniki. Vodja zavoda, dr. Stojmenova Duh, je povedala, da bodo s svojimi aktivnostmi pripomogli k dvigu indeksa Ženske v digitalnem svetu (Women in Digital) v Sloveniji. Izvajali bodo projekte, ki bodo podjetnicam, učiteljicam, javnim uslužbenkam, zdravnicam, mamam, babicam ter deklicam pomagali pri pridobivanju digitalnih kompetenc. Tako bodo imele ženske (in seveda tudi moški) več možnosti, da izkoristijo vse prednosti, ki jih digitalizacija ponuja.