O-STA

Za več žensk v znanosti: projekcija filma Skriti faktorji

Znanost je izredno pomembna pri razvoju družbe. V veliki meri prispeva k reševanju številnih svetovnih problemov. V znanosti ni pomemben spol, temveč znanje, izkušnje, iznajdljivost in želja po raziskovanju. Kljub temu pa so ženske v znanosti še vedno zastopane v veliko manjši meri kot moški. Z namenom, da bi se več žensk odločilo za tehnične študije, se zavzema tudi dr. Emilija Stojmenova Duh. Prav zaradi prizadevanj te prodorne raziskovalke, nekdanje dijakinje II. gimnazije Maribor, aktualne docentke na Fakulteti za elektrotehniko UL ter vodje zavoda Digitalno inovacijsko stičišče, so včeraj na II. gimnaziji Maribor predvajali film Skriti faktorji (ang. Hidden Figures). Film govori o znanstvenicah, ki so v NASI računale trajektorije za izstrelitev raket in tako pomembno prispevale k poletu prvega Američana v vesolje.

Enakopravnost mora biti

Včerajšnje projekcije filma se je udeležilo približno 120 osnovno- in srednješolcev ter učiteljev z različnih šol v štajerski regiji. V uvodu je zbrane pozdravil tudi Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor, ki meni, da je enakopravnost nekaj, kar preprosto mora biti. Poudaril je, da lahko prav takšen dogodek otrokom nekatere stvari prikaže v drugačni luči in jim pomaga spremeniti kakšno navado oziroma vzorec na tem področju. Po ogledu filma je svoje mnenje delila tudi Klementina Orešek, profesorica matematike na Osnovni šoli Olge Meglič s Ptuja: "Vsebina filma me je kar malo popeljala v čas mojega študija, ko sem kot študentka matematike nemalokrat slišala opazko, da matematika ni za ženske. Občutek ni bil prijeten, je pa name deloval zelo motivacijsko. Pretresljiva zgodba in položaj temnopoltih žensk v tistem času me je navdihnila, da bom v bodoče svojim učencem še bolj pomagala pri odločitvah o njihovi nadaljnji življenjski poti".

Navdih ženskam po vsem svetu

Tudi mladi obiskovalci projekcije so bili nad filmom navdušeni. Glede na odzive deklet lahko sklepamo, da se jih bo kar nekaj odločilo za karierno pot na področjih znanosti, tehnologije, inženirstva, umetnosti in matematike (ang. STEAM - Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). 14-letna Nika, učenka z Osnovne šole Olge Meglič s Ptuja, je povedala: "Film je bil zanimiv in poučen. Prikazal je življenje neverjetnih žensk, ki so se kljub oviram povzpele na sam vrh. Vsebina mi je bila všeč, saj navdihuje ženske po vsem svetu". 12-letna Taja z Osnovne šole Cirkulane-Zavrč pa je dejala, da je bil film eden boljših, saj ji je dal misliti: "V filmu je bila prikazana zgodba, zaradi katere se mi zdi, da se moramo ženske bolj izobraževati tudi na drugih področjih - bolj moških področjih in s tem biti enakopravne oziroma še boljše kot moški. Ob koncu filma pa mi je bilo jasno, da me nič in nihče ne more ustaviti pred svojimi cilji."

Veliko zanimanje

Film so na pobudo dr. Emilije Stojmenove Duh v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji najprej 11. februarja letos, na mednarodni dan deklet in žensk v znanosti, predvajali na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, včeraj pa zaradi velikega zanimanja štajerske mladine še na II. gimnaziji Maribor. Projekcija je bila namenjena predvsem mladim med 12. in 18. letom starosti, ki jih zanimajo znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika, ter njihovim staršem in učiteljem. Povabilu se je odzvala tudi Tamara Šnofl, županja Občine Kungota: "Kot ženska, ki sem stopila na lokalni politični parket, ki je še vedno v izraziti domeni moških, me izjemno veseli, da se svet okoli nas tudi tozadevno spreminja. Ženske smo tiste, ki lahko s svojo drugačnostjo in na splošno gledano razvitejšo empatijo in intuicijo pripomoremo k hitrejšemu razvoju in napredku na področjih družbe, ki so doslej stereotipno veljale za tipično moške. S projekti, kot je ta, se ta način razmišljanja prenaša tudi na mlajšo populacijo žensk in deklet. Da se zavedajo, da si izključno same postavljajo mejnike in da jih pri tem dejstvo, da so ženske, ne sme ovirati na nobenem področju."

Navdih bodočim znanstvenicam in inženirkam

Film Skriti faktorji je bil v navdih že mnogim. Resnična zgodba o pogumnih temnopoltih Američankah, ki so v 60. letih 20. stoletja kot uslužbenke agencije NASA s svojim prispevkom na področju matematike odigrale pomembno vlogo pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje, je navdihnila tudi projekt #HiddenNoMore. Združil je 50 žensk z vsega sveta, ki imajo vodilne položaje na področjih STEAM. Srečanje je trajalo tri tedne in bilo začetek sodelovanja ambicioznih, nadarjenih in uspešnih žensk z vsega sveta. Med udeleženkami je bila na pobudo ameriškega veleposlaništva v Ljubljani tudi dr. Emilija Stojmenova Duh. Udeleženkam programa so med drugim omogočili zasebni ogled filma v studiih medijske hiše 21st Century Fox. Tam so dobile tudi dovoljenje, da film predvajajo v državah, od koder prihajajo, in tako dodajo še en košček v mozaik inspiracije bodočim znanstvenicam in inženirkam.