O-STA

Vljudno vabljeni na sedmi koncert Vokalnega abonmaja

Bart Van Reyn
Zbor Slovenske filharmonije

Spoštovani ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na sedmi koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije,
ki bo v nedeljo, 17. marca 2019 ob 19.30
v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Vabljeni tudi na predkoncerti pogovor s Tomažem Faganelom ob 18.30.

Zbor Slovenske filharmonije 

Bart Van Reyn, dirigent

Herbert Howells: Take him, Earth, for Cherishing / Vzemi, zemlja, shrani ga skrbno
Ildebrando Pizzetti: Messa di requiem
Francis Poulenc: Quatre motets pour un temps de pénitence / Štirje moteti za postni čas, FP 97
Johannes Brahms: Drei Motetten / Trije moteti, op. 110
Gustav Mahler, prir. Clytus Gottwald: Ich bin der Welt abhanden gekommen / Poslovil se je svet od mene

Koncert vabi k razmišljanju o minljivosti. Prvo skladbo z naslovom Vzemi ga, zemlja je Herbert Howells napisal leta 1961 ob smrti ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Requiem italijanskega skladatelja Ildebranda Pizzettija iz leta 1922 črpa navdih iz srednjeveške tradicije gregorijanskega petja. Na tradicijo večglasnega cerkvenega petja se navezujejo tudi Brahmsovi Trije ter Poulencovi Štirje moteti. Spored bo sklenila Mahlerjeva uglasbitev pesmi Poslovil se je svet od mene Friedricha Rückerta v priredbi nemškega zborovodje in skladatelja Clytusa Gottwalda.

Flamski glasbenik Bart Van Reyn, posebej zavzet za opero ter simfonično in operno glasbo, sodi med najbolj iskane belgijske dirigente svoje generacije. Študiral je na Kraljevem konservatoriju v Antverpnu in v Bruslju ter se v izvajanju starejše glasbe izpopolnjeval pri Josu van Veldhovnu na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Leta 2000 je ustanovil lasten projektni ansambel Octopus (Hobotnica), ki je kot komorni in oratorijski zbor nastopal sam in z belgijskimi orkestri na koncertih in festivalih v Belgiji, po uspehih doma pa še v znanih dvoranah v Metzu, Parizu, Rotterdamu in Moskvi. Leta 2012 je v Antwerpnu ustanovil še ansambel Le Concert d'Anvers, ki igra na zgodovinska glasbila in izvaja predvsem glasbo 18. in 19. stoletja. Bart Van Reyn je soustanovitelj operne družbe Ministrsvo za operne zadeve. V zadnjem času je dirigiral nekaterim najbolj znanim pevskim ansamblom, Nizozemskemu komornemu zboru, zborom Danskega, Berlinskega, Srednjenemškega in Flamskega radia, Vokalnemu ansamblu Južnonemškega radia Stuttgart in Vokalnemu kolegiju Gent.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnice:
Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, https://filharmonija.kupikarto.si

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si