O-STA

Podnebni štrajk

Na Mladinskem svetu Slovenije smo se danes v središču Ljubljane pridružili številnim mladim na Podnebnem štrajku, ki po našem mnenju nosi dve pomembni sporočili mladih slovenski politiki in družbi nasploh.

Z močno in samoiniciativno aktivacijo mladih smo mladi pokazali, da nismo le pasivni opazovalci družbenega dogajanja, temveč se močno zavedamo družbene realnosti ter smo pripravljeni aktivno sodelovati pri reševanju najbolj ključnih izzivov današnjega časa.

Sočasno pa so zahteve po bolj odgovornem odnosu do okolja sporočila, ki ga ne morejo obiti ne politika ne gospodarstvo in vsi ostali subjekti, ki s svojim ravnanjem vplivajo na naše okolje.
Na Mladinskem svetu Slovenije smo z današnjo udeležbo na Podnebnem štrajku nadaljevali s svojimi aktivnostmi na področju trajnostnega razvoja tako v mladinskih organizacijah kot pri mladih in politiki nasploh. Že leta 2011 smo pripravili Deklaracijo Mladi o okolju, leta 2012 pa smo izdali publikacijo Trajnostni razvoj in mladinske organizacije, s katero smo mladinske organizacije ozaveščali o pomenu trajnostnega razvoja in njegovemu udejanjanju v mladinskih organizacijah. Leta 2018 smo na pobudo mladih v svojih strukturah ponovno (po nekaj letih odsotnosti tega podpredsedniškega mesta) izvolili podpredsednika za trajnostni razvoj, s čimer smo področju trajnostnega razvoja tudi s formalnega vidika dali pomembno mesto v okviru našega dela in zagovorništva.

Po današnjih jasnih zahtevah mladih je sedaj na vrsti politika, ki lahko aktivnemu družbenemu angažiranju mladih na področju varovanja okolja izrazi podporo že z majhnimi, a pomembnimi koraki:
1. Uvedba učnih vsebin, vezanih na odgovoren odnos do okolja, v šolski kurikulum. Uvajanje učnih vsebin vezanih na odgovoren odnos do okolja, je zagotovo lahko del predmeta državljanska vzgoja, za katerega si na MSS prizadevamo, da v okviru napovedane reforme izobraževalnega sistema postane del obveznega predmeta tako v osnovnih kot srednjih šolah.
2. Spodbujanje uporabe javnega prevoza. Okrepiti je potrebno linije javnega potniškega prometa in povečati njegovo učinkovitost ter še v letu 2019 uvesti enotno vozovnico.
3. Izgradnja kolesarskih stez in pešpoti. Slovenija ima še veliko dela na področju izgradnje varnih kolesarskih stez in pešpoti, zato se v proračunu za leto 2020 morajo povečati sredstva, namenjena za njihovo izgradnjo, tako na državni kot na lokalnih ravneh.

Za vprašanja in pojasnila smo na voljo na pr@mss.si ter na 01 425 60 55 ali 040 524 451.
Mladinski svet Slovenije