O-STA

47. Geodetski dan: Geodezija - stroka priložnosti!?

Novo mesto, 14. in 15. 3. 2019 - Zveza geodetov Slovenije (ZGS) je skupaj z lokalnim Dolenjskim geodetskim društvom in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS, Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev GIZ-GI organizirala 47. Geodetski dan. Dogodek se je simbolično začel že v četrtek z otvoritvijo razstavnega prostora in slavnostno akademijo, kjer je udeležence nagovoril predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan. Zveza geodetov Slovenije je ob tej priložnosti podelila Plaketo za življenjsko delo geodetu, 90-letnemu Marjanu Jenku.

V petek, 15. 3. 2019, se je v okviru Geodetskega dneva odvijal strokovni simpozij z naslovom "Geodezija - stroka priložnosti!? Dogodek že tradicionalno predstavlja pomembno platformo za izmenjavo pogledov in znanj med akademsko-raziskovalno sfero, javnim in zasebnim sektorjem. Tudi v letošnjem programskem odboru so sodelovali predstavniki vseh omenjenih sfer - UL FGG in akademsko-raziskovalno sfero so zastopali dr. Marjan Čeh, dr. Anka Lisec in dr. Tilen Urbančič.

Tema letošnjega simpozija se je nanašala priložnosti geodetske in geoinformacijske stroke na hitro razvijajočem se trgu. Priložnosti in spremembe v geodetsko-geoinformacijski stroki narekujejo predvsem izredno hiter razvoj tehnologij za zajem in posredovanje prostorskih podatkov, vse bolj razširjena uporaba geolokacijskih storitev in posledično vse večje zahteve družbe po takšnih storitvah. Ta izjemna rast zahteva predvsem ustrezno izobraževanje, vseživljenjsko usposabljanje in ustrezno kadrovsko politiko tako v javni kot zasebni sferi.

Številne udeležence je nagovoril mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije, otvoritveni govor pa je imel Aleš Prijon, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor RS. Pozdravu mag. Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto, Tomaža Petka, generalnega direktorja Geodetske uprave RS, ter predsednika Dolenjskega geodetskega društva Boštjana Puclja, je sledil strokovni program z vabljenimi predavatelji.

Uvodnemu predavanju dr. Marjana Čeha, predsednika programskega odbora 47. geodetskega dne, ki je predstavil izzive geodetske stroke predvsem z vidika usposobljenosti in kompetenc sodobnega geodeta, je sledilo vabljeno predavanje dr. Borisa Dularja iz novomeške tovarne zdravil Krka d. d. Dr. Boris Dular je izpostavil, da so v Krki že od vsega začetka delovanja svojo razvojno in raziskovalno ter tržno uspešnost povezali z znanjem kot strateško usmeritvijo in konkurenčno prednostjo. Gost iz Irske, Raymond Murphy, lastnik in izvršni direktor strateškega vodenja pri mednarodnem geodetskem podjetju Murphy Surveys je predstavil kadrovske in poslovne izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delovanju na področju geodezije in geoinformatike v 11 državah. Sledila je predstavitev aktualnih projektov na področju nepremičninske administracije in prostorskih informacijskih sistemov v Sloveniji. Strokovnjaki z Geodetske uprave RS, Ministrstva za okolje in prostor RS, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Mestne občine Novo mesto ter nekaterih zasebnih podjetij so predstavili svoje dejavnosti, rezultate projektov in načrte na omenjenih področjih. Posebna pozornost je bila namenjena tudi izzivom stroke, ki jih prinaša množica prostorskih podatkov tako z vidika arhiviranja teh podatkov kot z vidika uporabe teh podatkov za pridobivanje informacij v podporo odločanju v prostoru.