O-STA

Prvi mednarodni City as a Lab Summit v BTC City privabil več kot 200 gostov iz 12 držav

V četrtek in petek, 4. in 5. aprila 2019, je v BTC Cityju Ljubljana potekal prvi mednarodni in medpanožni dogodek City as a Lab Summit 2019: The Birth of Autonomous Marketplace, ki ga je obiskalo preko 200 gostov iz 12 držav. Rdeča nit dogodka so bile nove priložnosti, ki jih samovozeča vozila in nove oblike mobilnosti prinašajo različnim panogam. Dogodek je organizirala družba AV Living Lab, ki s povezovanjem digitalne in fizične infrastrukture v BTC Cityju Ljubljana podjetjem v različnih panogah ponuja idealno živo testno okolje za preizkušanje rešitev mobilnosti prihodnosti. Generalni sponzor dogodka sta bili družba BTC in ameriška družba AccuWeather, ki je eden največjih ponudnikov vremenskih informacij, dogodek pa so podprli tudi A1 Slovenija, Nomago, IBM, uradni mobilnostni partner pa je bil Lexus.

Na dogodku so govorci poudarili pomen avtonomnih vozil, ki bodo v prihodnje močno vplivala na naša življenja in različna poslovna okolja in ki na trg prinašajo podobno disrupcijo kot pametni mobilni telefoni leta 2008. Prav tako so poudarili pomen živega testnega okolja kot je BTC City Ljubljana, kjer avtomobilski proizvajalci in predstavniki drugih panog lahko preizkusijo in dodelajo rešitve na področju avtonomne vožnje v razvojni fazi. Doba avtonomnih vozil namreč ne prinaša le novih tehničnih rešitev v vozilih, ampak tudi povsem novo okolje za prodajo storitev in vsebin, ki jih je mogoče preizkušati in razvijati le v živem testnem okolju.

V nadaljevanju so spregovorili še o številnih prednosti avtonomnih vozil za naša življenja, saj bodo korenito izboljšala varnost in udobje ter izboljšala izkušnjo mobilnosti. Poleg tega bodo zaradi zmanjšanega števila vozil v velemestih skrajšala čas vožnje, posledično prihranila veliko časa, ki ga bomo lahko porabili za delo, počitek, zabavo ali nakupovanje preko novih platform.

Prvi dan dogodka so svoje ideje, izkušnje in izzive predstavili predstavniki podjetij Magna, Scania, Hella, Nissan, Nomago, AID (Autonomous Intelligent Driving) v lasti nemškega Audija, Nomago in največje banke v ZDA JPMorgan Chase.

Poudarki govorcev prvega dne:

"Popolnoma avtomatizirana oziroma avtonomna vožnja je najtežji inženirski izziv odkar smo človeka postavili na Luno. Za preskok iz delno v popolnoma avtomatizirano vožnjo bodo poskrbela tehnološka podjetja, ne avtomobilski proizvajalci," pravi Daniel-Emanuel Hauptmann, proizvodni menedžer v podjetju AID (Autonomous Intelligent Driving).

"Avtonomna vozila bodo izboljšala kakovost našega življenja, saj bomo imeli več prostega časa. Pomembno pa bodo vplivala tudi na okolje. V BTC Cityju Ljubljana bomo prihodnje krčili število parkirnih mest, nadomestili pa jih bomo z zelenimi površinami in tako BTC City še bolj približali našim obiskovalcem," je povedal izvršni direktor za digitalizacijo in inovacije v družbi BTC, Julij Božič.

"Avtomobilskim proizvajalcem, dobaviteljem in drugim panogam ponujamo testni center, kjer bodo lahko na enem mestu, ne razpršeno kot zdaj, preizkušali različne tehnologije v samovozečih avtomobilih, od senzorjev do delovanja infozabavnega sistema, ki ga bodo uporabniki precej bolj uporabljali v času, ko bo vožnjo prevzel avto," pa je pojasnil direktor podjetja AV Living Lab Daniel Avdagič.

Drugi dan dogodka City as a Lab Summit je otvorila evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc. Sledili so nagovori predstavnikov podjetij International Telecommunication Union, AccuWeather, A1 Slovenija, HPE Ventures, Toyota in BMW.

Poudarki govorcev drugega dne:

"Gre za ljudi, ne za stroje, avtomobile in drone. To je osnovno vodilo za prihajajočo industrijo in deležnike. V Evropi se bomo zavzeto borili proti monopolom, tudi proti monopolom telekomunikacijskih družb," je povedala evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc.

"Kako vam bo natančna vremenska napoved olajšala življenje v avtonomnih vozilih? Povedala vam bo, kdaj morate vstati, kdaj se morate odpraviti od doma, da ne boste zamudili sestanka. Pojasnila kakšne razmere vas čakajo na cesti, katero pot izbrati in ali se nanjo sploh odpraviti. Avtonomno vozilo bo moralo sprejemati prave odločitve, da mu boste lahko zaupali," je povedal David Mitchell, podpredsednik oddelka za nastajajoče platforme in digitalne medije v podjetju AccuWeather.

"Preoblikujemo se iz avtomobilskega podjetja v podjetje, ki deluje na področju mobilnosti. Na naši poti verjamemo v mesta, ki postajajo naši kupci in partnerji," je povedal Luigi Ksawery Luca', direktor oddelka za mobilnost in povezljive avtomobile v podjetju Toyota.

Ni naključje, da se je dogodek odvijal ravno v Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana in ob podpori družbe BTC. Družba BTC je namreč v zadnjih 65 letih iz javnih skladišč prerasla v prostor, kjer se danes srečujejo nove tehnologije ter novi poslovni modeli. Z ustanovitvijo inovativnih središč, ABC pospeševalnika in ABC Huba, ustanovitvijo poslovne enote za inovacije in digitalizacijo ter vzpostavitvijo koncepta živega testnega okolja, s katerim je območje BTC City postalo testno okolje za najsodobnejše tehnologije, ki prinašajo napredne rešitve za vsakdan potrošnikov, ter vpeljavo možnosti plačevanja izdelkov in storitev s kriptovalutami, se je družba BTC v zadnjih petih letih transformirala v moderno, odprto in inovativno družbo, s hitrim in uspešnim prilagajanjem trendom in razmeram na trgu pa postala nosilka sprememb.

Pred enim letom so prepoznali potencial transformacije mobilnosti, ki ga po posledicah lahko primerjamo s prihodom pametnega telefona. Zato so vzpostavili podjetje AV Living Lab, ki je povezal digitalno in fizično infrastrukturo BTC Cityja Ljubljana ter jo ponudil kot idealno testno okolje za mobilnost prihodnosti. Panoga mobilnosti bo, glede na napovedi, dosegla 7.000 milijard USD in bo vplivala na vse panoge.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si