O-STA

Naši fiziki že tretje leto zapored med najboljšimi v Evropi

Mladi fiziki z GCC so na tekmovanju AYPT v hudi konkurenci 14 mednarodnih ekip dosegli odlično 5. mesto in dopolnili obširen seznam letošnjih dosežkov šole

V hudi konkurenci ekip iz Irana, Pakistana, Rusije, Belorusije, Poljske, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Avstrije in Slovenije, ki so se od 25. do 27. aprila v avstrijskem Leobnu pomerile na mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT, je slovenska reprezentanca v kateri so sodelovali 3 dijaki z Gimnazije Celje - Center (GCC) dosegla izjemno 5. mesto. Četrtošolca Manca Strah in Mitja Suvajac in drugošolec Matija Marolt so skupaj z mentorjema prof. Borutom Namestnikom z GCC in prof. dr, Sergejem Faletičem z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko so tako v treh letih sodelovanja na tekmovanju dosegli doslej najboljši rezultat za našo državo.

AYPT je mednarodno fizikalno tekmovanje, ki v Avstriji poteka že več kot 20 let. Slovenija se je tekmovanju prvič pridružila leta 2017. Po osmem in šestem mestu se slovenska reprezentanca v kateri vsa tri leta sodelujejo dijaki GCC, vsakič vrsti više. Format tekmovanja je problemski, kar pomeni, da se tekmovalci ukvarjajo s konkretnimi projekti, ki jih predstavljajo mednarodni komisiji. Priprave so tako ves čas vezane na dobro sodelovanje v timu, zelo pomemben pa je tudi način predstavitve. Priprave na tekmovanje so potekale tudi s finančno podporo ESS projekta Središče karierne orientacije zahod, ki ga koordinira Gimnazija Vič.

Gre še za enega izmed odličnih rezultatov dijakov in mentorjev z GCC. Na mednarodnem področju je potrebno izpostaviti še uvrstitev 11 dijakov na svetovno tekmovanje World Scholar's Cup, ki bo konec junija potekalo v Pekingu in zmago Dekliškega pevskega zbora in zasedbe The Šlagers na tekmovanju v Pragi. Na nacionalnem področju pa v zadnjem mesecu 1 zlato in1 srebrno na državnem tekmovanju iz geografije, zlato in 4 srebrna priznanja iz matematike, srebro pri finančni matematiki, zlato in srebrno priznanje iz angleščine ter 2 srebrni pri španščini, 1 zlato in 4 srebrna pri biologiji, 1 zlato in 4 srebrna pri zgodovini ter 1 zlato in 1 srebrno nagrado na filmskem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik. Na rezultate na državnih tekmovanjih Vizije in Transgeracije pa čake še gledališka predstava Trpljenje mlade Hane in film Iz neke noči v neko jutro.

PRILOGI:
- fotografija tekmovalcev z mentorjema (od leve proti desni: Borut Namestnik, Matija Marolt, Manca Strah, Mitja Suvajac, dr. Sergej Faletič)
- fotografija s podelitve priznanj AYPT v Leobnu

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si (v tujini do 5. 5. in le občasno dosegljiv po e-pošti)
Mitja Suvajac, dijaški vodja ekipe, 030 311 577, mitja.suvajac.pitar@gmail.com