O-STA

Dragoceni nasveti za vrtnarjenje: Nad rdeče polže kar s pivom

Nasveti Miše Pušenjak, kmetijske svetovalke in specialistke za zelenjadarstvo, so v teh dneh, ko je delo na domačih vrtovih, visokih gredah ali balonskih vrtičkih v polnem zagonu, še kako dobrodošli. Ujeli smo jo, ko je svoje nasvete z veseljem delila obiskovalcem Europarkove ekološke tržnice.

Potrpežljivost je mati modrosti

V zadnjem času vrtičkarjem poseben izziv predstavlja muhasto vreme. Miša, avtorica številnih knjig o vrtnarjenju, pri tem vsem svetuje potrpežljivost: "S setvijo in sajenjem ne hitite, ker samo tako bodo rastline, če jim bo dovolj toplo, razvile dovolj močne koreninske sisteme. Tako bodo imele tudi več možnosti, da se pred boleznimi in škodljivci ubranijo same." Če pa imamo posejano in se obetajo izredno nizke temperature (do celo minus 5), priporoča, da rastlinam pomagamo z bio stimulansi - naravnimi pripravki, ki rastlinam dvignejo imunski sistem. "Pomembno je, da te pripravke uporabimo vsaj 48 ur pred pričakovanim slabim vremenom, kamor spadata tudi toča ali močan poletni veter, ter takoj po prvih poškodbah zaradi mraza. Najpogosteje uporabljamo izvlečke alg ali aminokisline, med rastlinskimi izvlečki je najbolj znan baldrijan, pomagata tudi čaj iz cvetov regrata ali cvetov ognjiča." Dodaja, da lahko zemljo oziroma zelenjavo pokrijemo tudi z agrokopreno, vendar pri tem svetuje, da jo napeljemo "v lokih, če pa to ni možno, je treba površino pokriti z dvema slojema koprene".

Nad rdeče polže kar s pivom

Miša, ki zelo rada gleda, kako se rastline razvijajo in rastejo od malega pa vse do končne stopnje razvoja, pravi, da v zadnjem času največ svetuje glede raznih škodljivcev in kako zmanjšati njihovo številčnost. Eden od takšnih je tudi rdeči polž. "Žal trenutno v Sloveniji nimamo ničesar, kar bi nam pomagalo pri 100-odstotni zaščiti pred polži. To pomeni, da se moramo z njimi boriti trajno in vsak dan. Najbolj pogosto uporabljamo zastirke, ki polžem preprečujejo dostop do rastlin. Zastirke, ki polžem smrdijo, so pripravljene iz zlate rozge ali bezgovih listov in cvetov, gozdne praproti. Vrt lahko tudi ogradimo z bakrenim in pocinkanimi trakovi, ki morajo biti široki vsaj 20 cm." Dodaja, da lahko kupimo tudi različne vrste vab, predvsem pri neekoloških pa je potrebno paziti, da v stik z njimi ne pridejo druge živali oziroma da niso v stiku z zemljo. Prav tako lahko polže "lovimo na pivo, in sicer tako, da plastične posode do njihovega zgornjega roba zakopljemo v zemljo in nato posodo do polovice napolnimo s pivom, ki ga tudi redno menjamo". Med najbolj pogostimi ukrepi pa je pobiranje polžev, pri čemer Miša svetuje, da to delamo zjutraj, saj se kasneje polži pogosto skrivajo v senci.