O-STA

Mladi za trajnostni razvoj mest v ruskem Magnitogorsku

Člana slovenske delegacije na aprilski Unesco konferenci Agro-Sphere tudi celjska gimnazijca Lev Podbregar in Matevž Žolnir

V ruskem mestu Magnitogorsk pod Uralom je med 24. in 28. aprilom potekala mednarodna Unesco konferenca Agro-Sphere, posvečena trajnostnemu razvoju mest in urbanega prostora. Med več kot dvesto udeleženci iz Indije, Brazilije, Rusije, Nemčije, Italije in Velike Britanije je bila tudi 11-članska slovenska delegacija v kateri sta bila kar dva dijaka iz Celja - Matevž Žolnir z Gimnazije Celje - Center in Lev Podbregar z Gimnazije Lava Šolskega centra Celje. Mesto, ki je gostilo konferenco, se sooča z izjemno težkim okoljskim bremenom dediščine metalurške industrije in rudarstva, zato so mednarodne delegacije svoje delo veliko opravljale na terenu in z izkustvenimi pristopi. Mladi so si izmenjali tudi izkušnje in poglede njihovih držav s predstavitvami in debatami, med ogledi pa so obiskali tudi lokalne obrate za predelavo hrane, kjer so preučevali proizvodne procese in opozarjali na napake ter možne izboljšave. Na sami konferenci pa ni manjkalo niti časa za družabne dogodke, kjer je bilo mesto in čas za mreženje ter ustvarjanje novih prijateljstev.

Tako Gimnazija Lava kot Gimnazija Celje - Center sta šoli z mednarodnim statusom v mreži Unesco ASP in s številnimi aktivnostmi v (ob)šolski prostor vnašata temeljne vrednote Združenih narodov, skrb za medkulturni dialog in trajnostni razvoj. Sicer pa so se konference v Rusiji udeležili tudi dijaki Alec Starc (Gimnazija Gian Carlo Rinaldi Koper), Julijan Andrejaš, Maksi Bogovič (Gimnazija Brežice), Ana Dolžan (Gimnazija Škofja Loka), Tim Topič, Brin Tomc (Gimnazija Ledina), Andrej Planinšek (Gimnazija Jožeta Plečnika), Maja Kalin (Gimnazija Vič), Eva Kuhar (Gimnazija Ptuj), dijake pa je na poti spremljala prof. Darja Silan z Gimnazije Jožeta Plečnika iz Ljubljane.

PRILOGA: Fotografija slovenske delegacije na konferenci AgroSphere v Magnitogorsku (arhiv obeh šol)

Dodatne informacije:
Peter Juvančič, ravnatelj Gimnazije Lava, peter.juvancic@sc-celje.si, 031 333 975
Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje - Center, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945