O-STA

Odraščanje - 15. pregledna razstava Gimnazije Celje - Center

Tradicionalna letna razstava umetniških del dijakov umetniške gimnazije - likovne smeri na GCC letos 16. 5. jubilejno v "dvojni izdaji" v Centru sodobnih umetnosti Celje in Osrednji knjižnici Celje

Najmlajši izmed treh izobraževalnih programov na Gimnaziji Celje - Center (GCC) je program umetniške gimnazije likovne smeri, letos praznuje 15-letnico. Kot se za tako dogodek spodobi, bodo na šoli jubilej proslavili s pregledno razstavo poimenovano Odraščanje, že 15. po vrsti, tokrat kar na dveh lokacijah. V četrtek, 16. 5. se bo ob 12. uri najprej odprla razstava letošnjega projektnega sodelovanja v Centru sodobnih umetnosti Celje, ob 18. uri pa tudi v lapidariju Osrednje knjižnice Celje (oz. v knjižnici, če bo slabo vreme). Razstava v CSU bo na ogled do 1. 6., v knjižnici pa do 22. 6. 2019. Častna pokroviteljica pregledne razstave je tudi letošnje leto Mestna občina Celje.

V preteklih petnajstih letih je v programu maturiralo več kot 300 dijakinj in dijakov. Približno polovica je tudi študijsko pot nadaljevala na področju umetnosti in med nekdanjimi likovniki s Centra se najdejo že številna imena, ki pomembno sooblikujejo slovensko kulturno krajino in umetnostni prostor. Na tokratni razstavi bo v knjižnici na ogled več kot 200 likovnih izdelkov dijakov od 1. do 4. letnika, ki so nastali pri strokovnih predmetih risanje in slikanje, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, likovna teorija, osnove varovanja dediščine in bivalna kultura. V CSU Celje pa bodo predstavili izdelke in projekte, ki so plod letošnjega sodelovanja, ki sicer obe ustanovi povezuje že od samega začetka programa v knežjem mestu. Pri teh so dijaki sodelovali s priznanimi slovenskimi umetniki - fotografom Joštom Frankom, vizualnima umetnicama Majo Hodošček in Vesno Bukovec ter slikarko Urško Mazej.
Strokovni uvodnik v katalog pa je tokrat napisal Timotej Jevšenak, nekdanji dijak UG na GCC, študent arhitekture in soavtor s Plečnikovim odličjem nagrajene razstave Tendence.

"Umetniki", kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, profesionalna grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še strokovne predmete, veliko dela se odvija tudi izven šole - na taborih in ekskurzijah, pa v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega odprtja in umetnikov z GCC pri delu (arhiv GCC)
--
Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si
Spletna stran: www.gcc.si