O-STA

9. medgeneracijski festival v Velenju - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 13. maj 2019 - Ta konec tedna, in sicer med 16. in 18. majem, bo v Velenju potekal 9. medgeneracijski festival "Pozdravljen, bonton!". Namen medgeneracijskega festivala je aktivno druženje različnih generacij v bogati izbiri kulturnih, družabnih in izobraževalnih dejavnostih. Tema letošnjega festivala je bonton, saj pravila lepega vedenja temeljijo na upoštevanju in spoštovanju drugih. Festival organiziramo Mestna občina Velenje, Andragoški zavod Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Dom za varstvo odraslih Velenje, Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, Festival Velenje in Udarnik MC Velenje.

V četrtek, 16. maja, bo med 10. in 12. uro v Večgeneracijskem centru Planet generacij (Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje) potekala delavnica z naslovom Bonton v digitalnem svetu. Osredotočili se bomo na bonton pri digitalnem komuniciranju (elektronska pošta), na družabnih omrežjih in pri rokovanju z mobilnimi telefoni. Delavnico izvaja Biserka Kišič. Ob 17. uri bo v Knjižnici Velenje predavanje z naslovom Veščine lepega vedenja. Na predavanju se bomo seznanili z osnovnimi pravili, po katerih se ravnamo v vsakodnevnih stikih z drugimi. Ni vseeno, kako se predstavimo, rokujemo, govorimo, telefoniramo, obdarimo, pogostimo, se vedemo pri mizi in ni vseeno, kako se za različne priložnosti oblečemo. Predava Barbara Polutnik Brusnik, predavateljica bontona in socialnih veščin. V času festivala bo v Knjižnici Velenje razstava knjig na temo bontona.

V petek, 17. maja, bo med 9. in 12. uro v dvorani Mladinskega centra Velenje (Efenkova cesta 61a) potekala delavnica z naslovom Stari, novi bonton. Na likovni delavnici bodo učenci Osnovne šole Gorica, skupaj z članicami likovnega krožka Perspektiva Andragoškega zavoda Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, ustvarjali strip. Svoja likovna dela, oblikovana v grafični tehniki monotipija, bodo povezali v knjigo stripov z naslovom Stari, novi bonton, pri čemer bodo s sliko in besedo prikazali pravila obnašanja na različnih življenjskih področjih. Mentorica delavnice je učiteljica umetnosti Danica Arzenšek. Ob 17. uri bo v mali dvorani Doma kulture Velenje lutkovno-igrana predstava Indijanska pravljica in predstavitev bontona v kulturnih ustanovah. Lutke imajo izredno moč - zapeljejo nas, navdihnejo in vedno popeljejo v male svetove velikih spoznanj. S pravljico nas bodo popeljale v svet indijanskih legend ter nas s pomočjo Vrtca Velenje podučile o pravilih lepega obnašanja na kulturnih prireditvah. Predstava je primerna za otroke, starejše od petih let, mlade kot tudi odrasle. Obvezen je dvig brezplačnih vstopnic na Festivalu Velenje.

V Večgeneracijskem centru Planet generacij bodo četrtek in petek pripravili dan odprtih vrat.

Najodmevnejše dogajanje pripravljamo v soboto, 18. maja, ko bo med 9. in 12. uro na Titovem trgu potekal zaključek medgeneracijskega festivala "Pozdravljen, bonton!" hkrati pa se bo začel tudi Teden ljubiteljske kulture.

Prostovoljci skupine Udarnik Mladinski center Velenje bodo starejšim na Mestni tržnici Velenje, med 8. in 11. uro, pomagali pri dostavi kupljenega blaga do avta oz. doma. Med 9. in 12. uro se bodo lahko obiskovalci na Titovem trgu pomerili v družabnih igrah, na ogled bo tudi vozilo Kamerat. Ob 9. uri se bo uvodoma predstavila Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje. Po nastopu godbe sledi plesno presenečenje v organizaciji Plesnega studia N. Ob 9.20 bosta prisotne nagovorila podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik. Ob 9.30 se bo pred Domom kulture Velenje v okviru plesnega dogodka "Ulica pleše", ki ga koordinira Maša Kolšek, predstavilo več kot 200 plesalcev z različnimi plesnimi žanri. Ob 11. uri pa bomo pripravili tek starejših. Sodelujoče bodo pred tekom ogreli člani Društva Šole zdravja Velenje. Tek je simbolične narave, trasa je kratka ter preprosta, primerna za starejše in tudi za gibalno ovirane osebe.