O-STA

Prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE na Univerzi v Novi Gorici

Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici ta teden gosti prvo srečanje CEEPUS mreže Astro.CE: "Večglasniška astrofizika v osrednji Evropi". Na znanstveni delavnici sodeluje 31 nadarjenih študentov in 16 raziskovalcev z Univerze v Beogradu, Univerze v Novem Sadu, Univerze v Banja Luki, Univerze na Reki, Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici. Med udeleženci srečanja so tudi gostujoči predavatelji z Univerze v New Yorku, Univerze Harvard, Univerze v Trstu in Mednarodne šole za napredne študije SISSA.

Tridnevno srečanje bo potekalo med 13. in 15. majem 2019 v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Udeleženci bodo v obliki predavanj predstavili raziskave na področju vse bolj aktualne večglasniške astronomije, ki se odvijajo v osrednji Evropi. Natančen program, seznam udeležencev in druge podrobnosti so dosegljivi na spletni strani Astro.CE.

Gostujoča predavateljica Glennys Farrar z Univerze v New Yorku bo v torek, 14. maja, ob 9:00 predavala o svoji vpletenosti v raziskave na področju fizike delcev, kozmologije in temne snovi. Ob 19:00 pa bo v okviru znanstvenega večera Univerze v Novi Gorici predavala Christine Jones Forman z Univerze Harvard o raziskovanju nevidnega vesolja. William Forman z Univerze Harvard bo v sredo, 15. maja, ob 11:15 predstavil pomembnost supermasivnih črnih lukenj v središčih galaksij, pri čemer se bo posvetil tudi nedavno fotografirani črni luknji v galaksiji M87.

Slika_1: Uvodni pozdrav, prof. dr. Samo Stanič (Univerza v Novi Gorici).

Slika_2: Uvodni pozdrav, prof. dr. Gabrijela Zaharijas (Univerza v Novi Gorici).


Dodatne informacije:
Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058
E: andreja.leban@ung.si