O-STA

Z raziskavo Project Management Instituta do šestih tehnologij umetne inteligence, ki vplivajo na projektne strokovne sodelavce

PHILADELPHIA, ZDA--(BUSINESS WIRE)-- Inštitut Project Management Institute (PMI) je v ponedeljek predstavil svoje letošnje poročilo Utrip poklica®Poglobljeno poročilo: Inovatorji umetne inteligence: Dešifrirati kodo projektnega dela (Pulse of the Profession® In-Depth Report: AI Innovators: Cracking the Code on Project Performance). Poročilo prinaša poglobljen pogled na vpliv umetne inteligence (AI) na organizacije in projektno upravljanje. Ugotovitve kažejo, da je vpliv AI že viden, in sicer v velikem obsegu: 81 odstotkov anketirancev pravi, da tehnologije AI vplivajo na njihovo organizacijo; 37 odstotkov jih pravi, da je vpeljava tehnologij AI ena izmed glavnih prioritet njihove organizacije in projektni strokovni sodelavci pričakujejo, da se bo v naslednjih treh letih delež njihovih projektov, ki vključujejo AI tehnologijo, zvišal s 23 na 37 odstotkov.

Sporočilo za javnost vključuje multimedijske vsebine. V celoti si ga lahko ogledate tukaj: https://www.businesswire.com/news/home/20190617005558/en/

Izsledki raziskave med 551 projektnimi vodji po svetu kažejo, da bo uporaba tehnologij AI še naprej rasla, kar bo zahtevalo nov pristop k vodenju projektov in uresničevanju strategij organizacij. Poročilo navaja šest tehnologij AI, ki vplivajo na organizacije po vsem svetu. Tri tehnologije AI, ki trenutno vplivajo na največ organizacij so:

  • Sistem na osnovi znanja: razume kontekst obdelanih podatkov, pomaga pri podpori človeškemu učenju in odločanju,

  • strojno učenje: analizira podatke ter gradi modele glede na zaznane vzorce, prinaša izboljšano odločanje z minimalnim vplivom človeka,

  • upravljanje odločitev: ustvari pameten proces ali niz procesov na osnovi pravil in logike in omogoča avtomatizacijo sprejemanja odločitev.

Vodje projektov v naslednjih treh letih pričakujejo največji porast naslednjih tehnologij AI:

  • Strokovni sistem: posnema in oponaša človeško inteligenco, veščine in vedenje na določenem področju, pri določeni temi oz. veščinah,

  • globoko učenje: gradi, uči in preizkuša nevronske mreže, ki predvidevajo izide in/ali urejajo nestrukturirane podatke na osnovi verjetnosti,

  • avtomatizacija robotskih procesov: posnema in avtomatizira človeška opravila v podporo korporativnim procesom.

V nedavnem poročilu Utrip poklica® je PMI pozval organizacije, naj izboljšajo svoj količnik tehnologije vodenja projektov (Project Management Technology Quotient - PMTQ), ki se uporablja za ocenjevanje sposobnosti organizacije, da nadzoruje in uporablja tehnologijo glede na potrebe organizacije ali danega projekta. Glede na to da organizacije vedno bolj uporabljajo tehnologije AI, bo močan PMTQ ključnega pomena.

"Poročilo kaže, da je prišel čas za razmislek o tem, kako lahko organizacije uporabijo tehnologije AI za uspešnost svojih projektov," je dejal Michael DePrisco, podpredsednik za globalne rešitve v PMI. "Glede na to da so vodje projektov v glavnem odgovorni za izvajanje sprememb, bodo igrali ključno vlogo pri odločanju o uporabi teh tehnologij v svojih organizacijah. Raziskava PMI je pokazala, da organizacije z visokim količnikom PMTQ razumejo, da bo za izkoriščanje vrednosti AI potrebno več kot le uporaba te tehnologije. Za vzpostavitev organizacijske infrastrukture, ki vodi k uspehu, bo potrebna nova miselnost, kultura učenja in podpora z vrha."

Raziskave podjetja Accenture pravzaprav kažejo, da večina vizionarskih organizacij uporablja pet osnovnih načel pri svojih investicijah v AI. V skladu z načeli imenovanimi MELDS naj bi organizacije:

  • Vzpodbujale pravo miselnost,

  • podpirale eksperimentalizem,

  • podpirale aktivno vodstvo,

  • vključevale podatke v svojo strategijo,

  • uvajale nove veščine.

Organizacije, ki sprejmejo teh pet načel, pridobijo naziv AI inovatorji, za njih pa je bolj kot za organizacije, ki teh načel ne sprejmejo (AI počasneži) verjetno, da bodo vzpostavile organizacijsko infrastrukturo, ki vodi v uspešne projekte. Podatki raziskave Utrip® kažejo, da se organizacijam, ki so napredne glede AI, to zelo splača. AI inovatorji so boljši od AI počasnežev na številnih ključnih projektnih segmentih:

  • Bolj pravočasna dostava: AI inovatorji poročajo o pravočasni dostavi svojih projektov v 61 odstotkih primerov, medtem ko AI počasneži projekte pravočasno dostavijo v 47 odstotkih primerov,

  • boljša realizacija poslovnih koristi: AI inovatorji poročajo, da jim je 69 odstotkov njihovih projektov prineslo 95 odstotkov ali več poslovnih koristi, za AI počasneže pa je delež 53-odstoten,

  • višja donosnost naložbe: AI inovatorji poročajo, da je 64 odstotkov njihovih projektov doseglo oz. preseglo začetne ocene donosnosti, medtem ko je za AI počasneže ta delež 52-odstoten.

Za uspešno vpeljavo tehnologij AI morajo organizacije spremeniti svoje prioritete. Pripravljenost podjetja ne odraža samo kvocient PMTQ, treba je pogledati tudi, kako organizacija uresničuje načela MELDS. To bo še posebej pomembno, kajti AI tehnologije bodo imele v prihodnjih letih vse večjo vlogo pri delovanju podjetij.

Več o poročilu Utrip poklica®Poglobljeno poročilo: Inovatorji umetne inteligence: Dešifrirati kodo projektnega dela si lahko preberete na www.PMI.org/Pulse.

O raziskavi PMI Utrip poklica®

Raziskava Utrip Poklica® Poglobljeno poročilo (Pulse of the Profession® In-Depth research) je potekala prek spleta aprila/maja 2019 med 551 vodji projektov z vsega sveta.

O inštitutu Project Management Institute (PMI)

Project Management Institute (PMI) je vodilna organizacija v svetovnem merilu za tiste, ki se ukvarjajo z upravljanjem s projekti, programi oz. portfelji. PMI, ki je bil ustanovljen leta 1969, ustvarja vrednost več kot trem milijonom strokovnjakov iz skoraj vsake države sveta prek globalne podpore, sodelovanja, izobraževanja in raziskovanja. Bogatimo kariere, izboljšujemo uspeh organizacij in pomagamo zoreti poklicu projektnega vodenja na podlagi naših svetovno priznanih standardov, certifikatov, skupnosti, virov, orodij, akademskih raziskav, objav, tečajev poslovnega razvoja in priložnosti za mreženje. Kot del družine PMI ProjectManagement.com ustvarja globalne skupnosti na spletu, ki nudijo več virov, boljša orodja, večja omrežja in širše perspektive.

Obiščite nas na www.PMI.org, www.projectmanagement.com, www.facebook.com/PMInstitute in na Twitterju @PMInstitute.

Sporočilo za javnost v izvirniku je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190617005558/en/

Kontakti:

Mary Ortega
Strokovnjakinja za odnose z javnostmi
Project Management Institute
14 Campus Blvd.
Newtown Square, PA 19073
Telefon +1 610 356 4600 X7030
E-pošta mary.ortega@pmi.org
Spletna stran: www.pmi.org


Vir: Project Management Institute (PMI)