O-STA

Leti odgovorno - pobuda letalske družbe KLM za trajnostno prihodnost letalstva

Leti odgovorno (Foto_KLM)

V soboto, 29. junija, točno 100 dni pred 100. obletnico letalske družbe KLM, je le-ta v odprtem pismu javno povabila vse zainteresirane deležnike iz letalske industrije, da se pridružijo pobudi "Leti odgovorno" (Fly Responsibly) in skupaj prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti letalstva. 7. oktobra bo namreč KLM postala prva letalska družba na svetu, ki bo obeležila 100-letnico delovanja pod prvotnim imenom.

Na amsterdamskem letališču Schiphol so 100 dni pred 100. obletnico pripravili poseben dogodek. Načrtovano je bilo, da bi na ta dan svojo floto trinajstih Boenigov 787-9 povečali še za eno letalo - prvi Boeing 787-10 dreamliner. Sčasoma bodo floto povečali na vsega skupaj 28 "dreamlinerjev". Prihod novega letala iz tovarne Boening v ZDA se žal sooča z manjšimi zakasnitvami, zato bodo novo letalo prejeli z zamudo. Je pa prenova flote pomemben element pri doseganju zastavljenih trajnostnih ciljev.

Predsednik in izvršni direktor KLM-ja, Pieter Elbers, je ob tem povedal: "S svojim podjetniškim duhom in prizadevanjem za inovacije je bila letalska družba KLM v zadnjih 100. letih pionir v letalski industriji. Obletnica je priložnost, da ponovno potrdimo zavezo postati najboljša evropska letalska družba s posluhom za naše potnike, ki je inovativna in se pripravljena soočati z izzivi, ki nas čakajo v prihodnosti. Od danes naprej bomo s konkurenti delili dobre prakse, orodja in znanje o trajnostnem razvoju na področju letalstva. Cenimo konkurenco, vendar ne, ko gre za trajnostni razvoj. Zato bomo z vsemi konkurenti delili naš program "CO2ZERO carbon compensation". Pozivamo tudi druge, da delijo svoje dobre prakse v korist bolj trajnostne prihodnosti."