O-STA

Folkart prinesel temperamentne ritme tudi v Europark Maribor

Folkart je v Europarku poskrbel za pisane festivalske ritme
Irci so predstavili tipično keltsko glasbo ter plesne korake
Folkart je tudi letos navduševal obiskovalce Europarka Maribor
V Europarku so se obiskovalci spogledovali z oddaljeno, častitljivo in mistično Kitajsko
Ukrajinci so predstavili barvito, živahno in nebrzdano razigranost svoje države
Obiskovalci so lahko občudovali ljubkost, mehkobo in ponos sončne Makedonije
Manjkala ni niti folklora z eksotičnega otoka Guam

Veste, kaj pomeni beseda "folklora"? Gre za skovanko dveh besed, in sicer "folk" (narod, ljudstvo) in "lore" (znanje, vedenje). Folkloro tako lahko razložimo kot vedo o ljudstvu. Nekaterih novih spoznanj o posameznih ljudstvih so bili preteklo soboto deležni tudi obiskovalci Europarka Maribor, saj se je po nakupovalnih ulicah sprehodila velika povorka folklornih skupin Folkart.

Folklorne skupine zavzele Europark

Obiskovalci Europarka so ponovno doživeli temperament in pisanost kultur z različnih celin našega planeta. V velikem mimohodu so se predstavili odločni Irci, ki so predstavili tipično keltsko glasbo ter plesne korake, člani skupine iz sončne Makedonije, ki so v največje nakupovalno središče severovzhodne Slovenije prinesli ljubkost, mehkobo in ponos, ter Ukrajinci, ki so predstavili barvito, živahno in nebrzdano razigranost svoje države. Obiskovalci so se spogledovali z oddaljeno, častitljivo in mistično Kitajsko ter občudovali skrivnostno kulturo Majev ter Aztekov iz Mehike. Manjkal ni niti temperament divjih tartarskih in baškirskih nomadskih prednikov iz Baškortostana ter folklore z eksotičnega otoka Guam.

Svetovni folklorni festival Folkart

Mariborski Folkart, največji slovenski folklorni praznik, je sicer v lanskem letu praznoval že 30 let neprekinjenega delovanja ter je tudi letos navduševal številne Mariborčane ter obiskovalce iz drugih krajev in držav.