O-STA

Ekipa mladih Slovencev se iz Ukrajine vrača s tremi odličji


Ljubljana, 4. 7. 2019 - V ukrajinskem mestu Vinnytsia se je za slovensko mladinsko ekipo zelo uspešno zaključilo 3. svetovno mladinsko prvenstvo ARDF (Amateur Radio Direction Finding). Radioamaterska športno-tehnična disciplina združuje tehniko, orientacijo in gibanje. Slovenske barve so zastopali Nik Gregorič, Jani Bratož, Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer.

Ruj Grošelj Simić je postal svetovni podprvak v kategoriji sprint, posamičnem tekmovanju, pri katerem mora tekmovalec poiskati 10 oddajnikov v čim krajšem času.

Zadnji dan tekmovanja sta Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer osvojila še ekipno srebro v kategoriji do 14 let - 144 MHz, ki je ena najzahtevnejših disciplin prvenstva. Ruj je bil v individualni razvrstitvi četrti, Pavel pa šesti, kar je zadoščalo za skupno drugo mesto v ekipni razvrstitvi, kamor štejeta dva rezultata s tekme posameznikov. Boljši od njiju so bili le domačini, Ukrajinci. V kategoriji do 16 let - 144 MHz sta člana slovenske ekipe zasedla 11. mesto (Nik Gregorič) ter 17. mesto (Jani Bratož).

Naj spomnimo, da sta na ekipni tekmi v kategoriji do 14 let - 3,5 MHz Ruj in Pavel osvojila ekipno bronasto odličje, medtem ko sta Nik in Jani v kategoriji do 16 let - 3,5 MHz osvojila peto mesto.

Amaterska radiogoniometrija je radioamaterska športno-tehnična disciplina, ki jo Zveza radioamaterjev Slovenije že vrsto let goji tudi v sodelovanju z Zvezo organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je bolj poznana po imenu lov na lisico. Tekmovalci morajo v naravi s posebnimi sprejemniki z usmerjeno anteno (radiogoniometri) v čim krajšem času na tekmovalnem področju odkriti skrite oddajnike oziroma lisice. Namen je čim hitreje najti vse oddajnike in priti v cilj, za kar sta potrebna dobro poznavanje tehnike odkrivanja oddajnikov in dobra telesna pripravljenost.

Več fotografij je na voljo tukaj.

Na fotografiji od leve proti desni: Ruj Grošelj Simić, Pavel Trojer, Andrej Trojer, Nik Gregorič, Jani Bratož

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75