O-STA

Prvič v Sloveniji balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju - kaj vse mladi doživijo v stiku s konjem

Z otvoritveno svečanostjo se je včeraj - v sproščenem in prijateljskem vzdušju - v Kobilarni Lipica začelo Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju, ki je pritegnilo 53 tekmovalcev iz Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Romunije, Turčije in Slovenije. Balkansko prvenstvo se tokrat prvič odvija v Sloveniji. Vrhunec bo doseglo v nedeljo s finalnimi nastopi v prostem programu z glasbo, kjer se obeta pravi balet konj.

Poleg izkušenih tekmovalcev, ki nastopajo v kategoriji članov, je med nastopajočimi veliko otrok in mladih, ki jih navdušuje svet konj. Konjeništvo je šport, v katerem se lahko mladi naučijo zaupati vase in spoznajo prave vrline za življenje, delovno etiko in predanost. V stiku s konjem spoznajo, da lahko veliko dosežejo, če se jahanju popolnoma posvetijo in so pripravljeni na trdo delo.

Tudi najuspešnejšim tekmovalnim nastopom sledi analiza, pri kateri se pohvali pozitivne plati in poišče točke, kjer je še dovolj prostora za izboljšave. Poleg tega je konjeništvo fizično naporen šport, zato lahko v njem napredujejo le tisti, ki ga imajo resnično radi in obenem dovolj zaupajo vase.

Dekleta in fantje tekmujejo skupaj. Pravzaprav je konjeništvo edini šport, v katerem ženske in moški tekmujejo skupaj, zato lahko mlade tekmovalke in tekmovalci pridobijo izkušnje, ki so zanje dragocene kasneje, v delovnem okolju, ki je velikokrat prav tako tekmovalno.

Vse to in še mnogo več prinašata stik s konjem in trening konjeniškega športa. To so zgodbe, ki jih poznajo prav vsi udeleženci Balkanskega prvenstva v dresurnem jahanju. Čeprav so se danes začeli prvi tekmovalni nastopi, ki se bodo nadaljevali vse do nedelje, ko bodo na lipiškem hipodromu svečano razglasili prvake med otroki, mladinci, mladimi jahači in člani, je vzdušje enkratno in kolegialno.

Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju je v duhu dobrega sodelovanja povezalo Konjeniško zvezo Slovenije v vlogi organizatorja ter Konjeniški klub Stožice Ljubljana in Kobilarno Lipica v vlogi soorganizatorjev. Po svečanem mimohodu tekmovalnih ekip so zbrani na včerajšnji otvoritveni svečanosti vstali v znak spoštovanja do bolgarske, hrvaške, grške, romunske, turške in slovenske himne. Tekmovalkam in tekmovalcem so zaželeli čim več športnih uspehov v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica, Lorela Dobrinja, župan občine Sežana, David Škabar, in predsednica Konjeniške zveze Slovenije, mag. Polona Rifelj. Aplavz tekmovalcev in njihovih ekip so prejeli tudi beli lipicanci iz Lipice, ki so se predstavili v šolski kvadrilji in s spektakularnimi skoki šole nad zemljo.

Slovenska ekipa na Balkanskem prvenstvu

Člani:

Birgit Fabris Sauer

Barbara Begojev

Urša Vadnjal

Neža Šarc

Mladi jahači:

Ines Fridau Tivadar

Mladinci:

Taša Rojko

Ula Kos

Brina Mihevc

Jana Ušen

Otroci:

Ria Hanžič

Katarina Julija Pipan

Freja Kolenc

Lucija Mramor

Več informacij: www.lipica.org

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-uA48icYVqg

Foto: Kobilarna Lipica