O-STA

Zlato in srebro za Slovenijo - odličen začetek Balkanskega prvenstva v dresurnem jahanju

S srebrom za slovensko ekipo članic in zlatom za mladinsko ekipo se je danes več kot uspešno začel prvi tekmovalni dan Balkanskega prvenstva v dresurnem jahanju v Kobilarni Lipica. K srebru članske ekipe je največ prispevala Birgit Fabris Sauer s kobilo Rio in drugim mestom, v ekipi pa sta nastopili tudi Urša Vadnjal s konjem Cupido in Neža Šarc s konjem Aristotilas. Prvega mesta v kategoriji mladincev so se veselile zlate Slovenke Brina Mihevc, Taša Rojko, Ula Kos in Jana Ušen.

Tekmovanje je postreglo z vznemirljivim vzdušjem, saj so zadnje minute odločale o zlatu v članski ekipni razvrstitvi. Na koncu je zlato pripadlo Grčiji, ki jo je najbolje zastopala Angela Sklavounos s konjem Quanderas. Bron je osvojila Bolgarija, slovenska ekipa in Birgit Fabris Sauer pa sta bili srebrni. "Ria je res dobro sodelovala, čutila sem jo optimalno, zato ji lahko rečem samo hvala," je po svečani razglasitvi rezultatov z zadovoljstvom povedala Birgit Fabris Sauer.

Še večje je bilo veselje med mladinkami, saj so mlade slovenske jahačice veselile zlata. Članice zlate ekipe so bile Brina Mihevc s konjem Jabberwocky Chippendale, Taša Rojko s kobilo Hexy Hit, Jana Ušen s konjem Felix Boy in Ula Kos s konjem Cinar-Tar.

Brina Mihevc, ki je osvojila drugo mesto in tako pomembno prispevala k zlatu slovenske ekipe, je bila zelo zadovoljna, saj so se njeni treningi poplačali: "Doma sem iz Ljubljane, vendar od letos treniram v Gradcu, zato se vsaj trikrat na teden podam na pot do Gradca, kjer jaham dva konja." Brina sicer trenira od sedmega leta, kar pomeni, da je konjeništvu posvetila že osem let.

Med mladimi jahači se je prvega mesta veselila Ines Fridau Tivadar s konjem Desto, za katero je bil to drugi nastop po nekajletnem premoru zaradi poškodbe. Bila je tudi edina slovenska tekmovalka med mladimi jahači. Otroci so danes nastopili na uvodni tekmi, s katero so se pripravili na jutrišnje ekipno tekmovanje. Tudi tu je zadonela slovenska himna, saj je zmagala Lucija Mramor s kobilo Dulinda.

Jutri se bodo mladinci, mladi jahači in člani pomerili v individualnem tekmovanju. Balkansko prvenstvo bo doseglo vrhunec v nedeljo, ko se v prostem programu z glasbo obeta pravi balet konj.

Vodja slovenske ekipe Ladislav Fabris, sicer trener in mednarodni sodnik v dresurnem jahanju, z optimizmom pričakuje jutrišnje nastope: "Današnji rezultati so plod zelo dobrega dela otrok in mladink pa tudi članic. Zelo sem zadovoljen, da so bile tako uspešne, ker so se res zelo potrudile. Upam, da se bosta tako nadaljevala tudi ostala dva tekmovalna dneva, da se bomo veselili in da se bosta ves trud in delo obrestovala." Današnje rezultate pa spremlja tudi želja, da se ekipnim delom nadaljuje in tako doseže še boljše rezultate.

Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju, ki se je včeraj začelo s svečanim odprtjem, je pritegnilo 53 tekmovalcev iz Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Romunije, Turčije in Slovenije. Prvenstvo se tokrat prvič odvija v Sloveniji. V duhu dobrega sodelovanja je povezalo Konjeniško zvezo Slovenije v vlogi organizatorja ter Konjeniški klub Stožice Ljubljana in Kobilarno Lipica v vlogi soorganizatorjev.

Rezultati slovenskih tekmovalcev danes, 5. julija 2019

Članice:

Birgit Fabris Sauer s kobilo Ria: 2. mesto

Urša Vadnjal s konjem Cupido: 5. mesto

Neža Šarc s konjem Aristotilas: 7. mesto

Barbara Begojev s konjem Zenith: ni nastopila

Mlade jahačice:

Ines Fridau Tivadar s konjem Desto: 1. mesto

Mladinke:

Brina Mihevc s konjem Jabberwocky Chippendale: 2. mesto

Taša Rojko s kobilo Hexy Hit: 5. mesto

Jana Ušen s konjem Felix Boy: 6. mesto

Ula Kos s konjem Cinar-Tar: 7. mesto

Otroci:

Lucija Mramor s kobilo Dulinda: 1 mesto

Katarina Julija Pipan s konjem Flamingo: 8. mesto

Freja Kolenc s konjem Landini della Verdina: 13. mesto

Ria Hanžič s konjem Unsil: 19. mesto

Vsi rezultati: http://www.podkev.com/tekmeD.php?turnir=1019

Live streaming: https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/events/3558/lipica-balkan-dressage-championships

Foto galerija: https://we.tl/t-CLtqQKDcGn

Foto: Živa Hernaus Calisto M