O-STA

Župan podprl pobudo za ureditev hitre železnice

Velenje, 9. julij 2019 - Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je podprl pobudo '50 minut med Mariborom in Ljubljano', ki se zavzema za ureditev hitre železnice med dvema največjima slovenskima mestoma. Hkrati pa poziva odgovorne, da izboljšajo tudi železniško povezavo med Velenjem in Celjem. Urejene, zanesljive in hitre železniške ter cestne povezave so nujno potrebne za nadaljnji razvoj Velenja in celotne regije.

Izboljšanje povezave med Mariborom in Ljubljano z vmesno postajo v Celju vidimo v Velenju tudi kot priložnost za izboljšanje železniške povezave med Velenjem in Celjem.

Dnevno iz Velenja proti Celju migrira preko 1.700 občanov, v Velenje pa se dnevno vozi več kot 3.600 migrantov iz smeri Celje. Med Velenjem in Ljubljano (in obratno) dnevno potuje okoli 1.200 ljudi, med Velenjem in Mariborom (in obratno) pa 350.

Učinkovita, hitra in varna železniška povezava Velenja z Ljubljano in Mariborom bi znižala število dnevnih migracij z osebnimi avtomobili, kar bi razbremenilo ceste in zmanjšalo potrebe po parkiriščih. Posledično bi zmanjšali onesnaženosti zraka in tveganja za prometne nesreče. Prebivalcem bi približala in olajšala dostop do ustanov v obeh mestih (zdravstvo, šolstvo ...). Med vožnjo v sodobno opremljenem vlaku lahko potniki opravljajo še druge dejavnosti (delo z računalnikom, branje) in prispejo na delovno mesto spočiti in neobremenjeni.

Sodobna, varna in hitra potniška povezava z vlakom med Velenjem, Celjem, Mariborom oziroma Ljubljano predstavlja tudi možnost za prevoz turistov in poslovnih gostov, ki danes ob prihodu v Slovenijo z javnim prevozom zelo težko ali sploh ne pridejo do Velenja, prav tako bo dobra alternative za študente in dijake, ki tedensko migrirajo v Maribor in Ljubljano.

Pobuda '50 minut med Mariborom in Ljubljano' prav tako sovpada s cilji sprejete Celostne prometne strategije Mestne občine Velenje in s cilji Regionalne celostne prometne strategije, ki je v izdelavi.