O-STA

Favoza v Srbiji

FaVoZa_Srbija
FaVoZa_Srbija
Na tradicionalni poletni turneji Fantovske vokalne zasedbe GCC mladi pevci navdušili srbsko občinstvo

Gimnazija Celje - Center (GCC) se lahko pohvali s kar 9 glasbenimi sestavi v katerih sodeluje več kot 140 nekdanjih in sedanjih dijakov. Med njimi prav posebno mesto zavzema FaVoZa, eden redkih, če ne celo edini fantovski zbor na naših tleh, v kateri letos pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje prepeva 30 dijakov vse letnikov in programov. Več kot 20 nastopov in koncertov sezone so sklenili s tradicionalno turnejo ob začetku počitnic, na katero vsakič povabijo tudi nekdanje pevce in člane Okteta 9, druge moške zasedbe šole, ki pod okriljem Društva GCC povezuje nekdanje dijake. Po poletnih turnejah v Trst, Neum, Sarajevo, Kakanj, Tuzlo in Banja Luko, jih je letos pot med 6. in 9. 7. vodila v Srbijo, kjer so s programom ljudskih in umetnih skladb večinoma iz slovenske glasbene zakladnice, navdušili številno občinstvo na koncertih v Somborju (6. 7.) in Novem Sadu (7. 7.).

S turnejo se tradicionalno zaključuje tudi pestra glasbena sezona na GCC. V letošnjem letu so mladi glasbeniki z mentorji ponovno pripravili številne odmevne koncertne dogodke, med katerimi je potrebno izpostaviti novembrski slavnostni koncert ob 90-letnici Jakoba Ježa, Miklavžev in novoletni koncert, veliki marčevski ruski večer, Pomladni koncert v čast Valentinu Vodniku. Sezono je zaznamovalo tudi sodelovanje na Noči Modrijanov 2018, koncertu ob 30-letnici skupine Čuki, pevci pa so maja nastopili na sprejemu britanskega princa Edwarda na Ljubljanskem gradu in na festivalu Igraj se z mano. Dekliški pevski zbor in instrumentalna zasedba The Šlagers sta šolsko zbirko nagrad dopolnila tudi z zlatimi priznanji s tekmovanj Young Bohemia Prague 2019 in Veseli veter 2019.

Pestra bo tudi prihodnja sezona, ki se začenja s turnejo vseh sestavov GCC v Berlin (36.-30. 9.), decembra pa bodo zborovski sestavi odpotovali tudi na turnejo v madžarski Szeged (13.-15. 12.).

PRILOGA: Fotografija s turneje v Srbijo (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si