O-STA

Brezplačne vstopnice za uprizoritveni koncert s teksti Gertrude Stein

V ljubljanski Operi bo 19.7.2019 ob 20. uri uprizoritveni koncert s teksti Gertrude Stein. Zbirka pesmi ima naslov Pesmi o vojnah, ki sem jih videla (Songs of wars I have seen). Skladatelj in režiser koncerta je Heiner Goebbels, dirigentka Mednarodnega orkestra Ljubljana pa bo Živa Ploj Peršuh.

Brezplačni vstopnici si rezervirajte tukaj.

"Heiner Goebbels in njegove Pesmi o vojnah povezujejo različne medije in material: glasbo in gledališče, zapiske in tekste, glasbene vložke iz 17. stoletja (Matthew Locke) in tehno nianse 21. stoletja. Rdeča nit so vsekakor trpki teksti iz spominov Gertrude Stein iz leta 1945.

Rezultat? Triumf." Geoff Brown (The Times)

Najvznemirljivejša spodbuda k izvajanju skladbe Songs of wars I have seen je najprej misel skladatelja Heinerja Goebbelsa o zamisli in kreiranju te kompozicije na tekste Gertrude Stein, kakor jo je podal v enem izmed intervjujev: "(Gertrude Stein) v svoji knjigi govori kot sosedje o vseh in o vsem, ter to kombinira s svojimi osebnimi komentarji o hrani, psu, vremenu in s svojimi osebnimi političnimi pogledi o Američanih, Francozih, ujetnikih v Nemčiji. Če berete njeno knjigo, je najboljša stvar pri tem ta, da se v tekstu ni odločila za vas ali namesto vas, kaj je pomembno ali kaj ni."

Skladba je nastala leta 2007 za otvoritev Southbank Centra v Londonu. Krstno izvedbo z Londonsko Sinfonietto in Orkestrom dobe razsvetljenstva (Orchestra in the Age of Enlightenment) je dirigirala Sian Edwards.

Goebbels želi v svojo kompozicijo prenesti hkratno prekrivanje različnih sklopov časa in perspektiv, zato jo dopolnjuje z glasbo iz Anglije 17. stoletja skladatelja Matthewa Lockeja.

Namesto, da bi tekst Steinove predstavili igralci ali pevci, Goebbels tega posreduje preko posameznih glasbenic. Posledično se razpusti tipična anonimnost igranja v večjem ansamblu.

"Nenavadno tolažilna skladba o nemiru" David Patrick Sterns (The Inquirer)

Brezplačni vstopnici si rezervirajte tukaj.

O avtorju
Heiner Goebbels je eden največjih inovatorjev v svetu gledališča, multimedije in performansa in vsekakor eden najvznemirljivejših ustvarjalcev na področju sodobnega gledališča in glasbe našega časa. Njegove skladbe za ansamble in velike orkestre, ki jih je izdala založba Ricordi Berlin, se trenutno izvajajo po vsem svetu, pa tudi več njegovih glasbenih gledaliških del in uprizoritvenih koncertov.

Vključevanje gledališke izkušnje v kompozicijo je bila ena od namer Heinerja Goebbelsa od začetka njegove kompozicijske kariere. Njegova dela uporabljajo besedila Elliasa Canettija, Sørena Kierkegaarda, TS Eliota, Samuela Becketta in Heinerja Müllerja ter jih obdajo z glasbo Princa, Beach Boysov in klasične glasbe. Kljub temu Goebbelsova metoda ni kolaž; namesto tega si prizadeva najti načine, s katerimi lahko glasba ustvarja slike s citiranjem različnih elementov. Eklektična narava njegovih del pogosto preprečuje občinstvu, da bi lahko napovedala naslednji element v predstavi, česar Goebbels nasploh ne mara.

Njegovega dela ne moremo enostavno omejiti na eno, strogo določeno umetniško kategorijo - z njim dekonstruira konvencije opere, gledališča in koncertne glasbe. Goebbels je profesor na Inštitutu za uporabne gledališke študije na Univerzi Justus Liebig v Giessenu, je predsednik gledališke akademije Hessen in je bil umetniški direktor umetnostnega festivala Ruhrtriennale od leta 2012 do leta 2014. Sodeloval je na Documetni X v Kasslu in produciral zvočne instalacije za Center Pompidou v Parizu. Dvakrat je bil nominiran za nagrado Grammy, najprej leta 2001 in nato leta 2004. Je tudi avtor knjig Komposition als Inszenierung in Aesthetik der Abwesenheit.

"Kar vodi pozornost občinstva, so nepredvidljivost, skrivnosti in misterij performansa." Heiner Goebbels

Brezplačni vstopnici si rezervirajte tukaj.

Uprizoritveni koncert bodo izvajali člani Mednarodnega orkestra Ljubljana pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh v sklopu evropskega projekta Jump Start, ki mladim nadarjenim glasbenikom omogoča mednarodno izobraževalno gostovanje in sodelovanje na najvišji umetniški ravni. V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network daje mladim evropskim glasbenikom vsako leto priložnost, da izkoristijo edinstveno glasbeno druženje s priznanimi umetniki. Letošnji gost je prav nemški skladatelj in režiser, Heiner Goebbels.