O-STA

Na kaj paziti pri nakupu stanovanja?


Že res, da se na napakah učimo, ampak ko gre za nakup nepremičnine, ki je za večino stvar, ki jo doživijo enkrat v življenju, je vseeno pametno, da se prej dobro izobrazimo o skritih pasteh nakupa, iz katerih so se že naši prijatelji in znanci nekaj naučili. Predstavljamo vam 4 pomembne segmente nakupa nepremičnine, da bo vaš nakup potekal brez zapletov in da bo vselitev v nov dom zares prijetna.

1. Staro ali novo stanovanje

Ko kolebamo med nakupom starega oz. rabljenega stanovanja in novogradnje, moramo upoštevati, da lahko prinese nakup starega stanovanja veliko skritih stroškov. Prvi tak je strošek obnove. Ne glede na to, ali je stanovanje že obnovljeno ali ga morate sami, morate vedeti, da bo na starem stanovanju zagotovo nekaj, kar vam ne bo všeč in boste morali spremeniti. Vse to poveča proračun, ki ste ga namenili nakupu, in zviša ceno na kvadratni meter. Novogradnja je nova, v večini primerov zgrajena iz visokokakovostnih materialov in točno taka, kot jo želite, saj lahko že med samo gradnjo, če ste dovolj hitri z odločitvijo, vplivate na izbor talnih in keramičnih oblog ter kopalniške opreme.

2. Parkirno mesto

Starejši bloki in večstanovanjske stavbe v centrih mest so bili zgrajeni še v času, ko se po naših cestah še ni vozilo veliko avtomobilov, zato navadno ob sami stavbi ni dovolj parkirišč za vse stanovalce, kaj šele obiskovalce. Iskanje parkirnega mesta po dolgem dnevu v službi lahko povzroča veliko stresa, v določenih predelih mest pa je treba mesečno odšteti tudi do 100 € za najem parkirnega prostora. Novogradnje so prilagojene današnjemu načinu življenja in so zato pod samo stavbo zgrajena parkirna mesta za stanovalce, ob sami stavbi pa je nekaj mest rezerviranih tudi za obiskovalce. Pri tem je treba biti pazljiv le, da si zagotovite ustrezno število parkirnih mest, ki bodo zadostila vašim potrebam.

3. Dvigalo

Do zakona, ki je stavbam, višjim od 4. nadstropja, predpisal obvezno vgradnjo dvigala, so tudi 7- in večnadstropni bloki bili zgrajeni brez dvigala. Pri nakupu tovrstnega stanovanja se morate torej odpovedati razgledu, če ne želite vsakodnevno pešačiti po stopnicah. Novogradnje imajo hitra in moderna dvigala, ki vas v zelo hitrem času prepeljejo iz garažnih prostorov ali shrambe vse do 14. nadstropja.

4. Varčnost

Večina novogradenj je zgrajenih po sodobnih standardih, kar pomeni, da so varčne (vgrajeno imajo ogrevanje z nizko-temperaturnim režimom, klimatske naprave brez zunanje enote ter rekuperatorje, ki omogočajo stalen pritok svežega zraka brez izgube energije) ter protihrupne (imajo okna z dodatno zvočno izolacijo), medtem ko stara stanovanja naštetih sodobnih elementov nimajo, nekaterih sploh ni mogoče vgraditi zaradi specifike gradnje, spet drugi (npr. nova fasada in okna) pa prinašajo dodatne stroške, ki zviša ceno investicije. Večina starejših večstanovanjskih objektov ima tako vzpostavljeno vplačevanje v stanovanjski sklad, kar viša mesečne stroške, pri novogradnjah pa tega mesečnega stroška ni, prav tako so ravno zaradi varčnega načina gradnje tudi stroški za ogrevanje nižji. Zaradi vseh naštetih prednosti novogradenj banke lažje kreditirajo nakupe.

Vse, kar želite, streljaj od centra Ljubljane

Na odlični lokaciji v ljubljanski Šiški ob Litostrojski cesti se trenutno gradita dve stanovanjski stolpnici imenovani Peca, ki bosta Ljubljani ponudili 100 novih, kakovostnih in cenovno dostopnih stanovanj, ki bodo zadostila vsem vašim potrebam.

Projekt Peca bodočim stanovalcem in investitorjem omogoča izbiro med kar petimi različnimi tipi stanovanj: enosobnimi, dvosobnimi, trisobnimi in štirisobnimi ter dvema atraktivnima penthouse stanovanjema na vrhu, njihove površine se bodo gibale med 36 m2 in 97 m2. V pritličju so predvideni poslovni prostori skupne kvadrature 230 m2, ki jih bo kupec lahko dokončal po svojih željah in potrebah. Na zahodni strani bo urejenih več tisoč m2 zelenih površin z modernim otroškim igriščem in parkom za počitek. Stanovanja bodo na trgu nepremičnih zapolnila vrzel med nadstandardnimi in starimi stanovanji. Vgrajena bodo imela varnostno izolativno steklo 0,5 λ/m2, protihrupno zaščito 43 db (izmerjen hrup ne presega v času opravljene meritve 65db) ter rekuperatorje, ki zagotavljajo 90 % izkoristek. Letni strošek delovanja bo tako znašal le cca. 2 €. Velike panoramske stene v večjih stanovanjih bodo zagotavljale odprte poglede na mesto in Kamniško-Savinjske Alpe in z odpiranjem drsnih kril dajale občutek odprtega prostora. S tako rešitvijo se izognemo hrupu, ki se na balkonu dodatno potencira. Toplotna postaja pa bo zagotavljala regulacijo talnega gretja in sanitarne vode. V objektu bodo vgrajena protivlomna požarna vrata, električne rolete ter kakovosten večslojni hrastov parket.

Prednost nakupa stanovanja v Peci so tudi različni tipi parkirišč v kleti objekta. Izbirate lahko med dvojnimi dvižnimi parkirnimi mesti v garaži, dvema samostojnima garažama ter samostojno garažo z dvojnim dvižnim parkirnim mestom v pritličju. V ceno sta všteta tudi shramba v velikosti od 2 m2 do 5,6 m2 ter davek, kar pomeni, da se vaša končna cena stanovanja ne bo razlikovala od ponudbe, ki je predstavljena na spletni strani. Ob objektu bodo zgrajena tudi zunanja parkirna mesta, torej bo poskrbljeno tudi za vaše obiske.

Dobro je vedeti

Projekt Peca podpirata Gorenjska banka in Sparkasse, ki kupcem stanovanj omogočata dobre rešitve pri financiranju nakupa. Pohitite in rezervirajte svoje novo kraljestvo že danes!

Pobrskajte: www.peca-projekt.si
Pokličite: +386 (0)41 296 477
Ali pišite: prodaja@lanel-invest.net