O-STA

Uspeh Slovencev tudi na mednarodni računalniški olimpijadi

Ljubljana, 12. avgust 2019 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da so bili po mladih biologih, kemikih in lingvistih na mednarodni olimpijadi uspešni tudi mladi dijaki računalničarji.

Z 31. mednarodne računalniške olimpijade, ki je med 4. in 11. avgustom potekala v Bakuju v Azerbajdžanu, se v Slovenijo dijaka Benjamin Bajd in Jakob Schrader, ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), vračata z bronastima odličjema. Slovensko ekipo, ki jo je vodil dr. Marko Poženel s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, sta sestavljala še Bor Grošelj Simić, ki se programiranja prav tako uči v ZRI Ljubljana, ter Matevž Miščič z Gimnazije Vič. Skupno se je olimpijade udeležilo 329 tekmovalcev iz 88 držav.

Kvalifikacije dijakov za širši izbor so bile marca na Festivalu inovativnih tehnologij (FIT) - programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, ki je potekal v organizaciji ZOTKS. Ekipa dijakov, ki je pod okriljem ZOTKS zastopala slovenske barve na mednarodni računalniški olimpijadi, pa je bila izbrana maja na izločitvenem testu.

ZOTKS še sporoča, da bo med 23. in 29. avgustom v Mariboru na Fakulteti za elektroniko, računalništvo in informatiko potekala tretja evropska juniorska računalniška olimpijada (The European Junior Olympiad in Informatics - EJOI), na kateri bo tekmovalo približno 90 tekmovalcev iz 24 evropskih držav, starih do 15,5 leta, spremljalo pa jih bo okoli 100 mentorjev in spremljevalcev. Mladi programerji se bodo med seboj pomerili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75