O-STA

Vse, kar moramo vedeti o spletnem gostovanju


Če razmišljate o svoji spletni strani, potem je dobro vedeti, kaj pomeni spletno gostovanje. Vse, kar morate vedeti, boste našli v prispevku.

Če želite imeti na spletu svojo spletno stran, potem boste potrebovali tudi gostovanje, ki pa ni isto kot domena. Oboje pa je tesno povezano, oboje potrebujete, če želite ustvariti svojo spletno stran.

Kaj je gostovanje?

Gostovanje lahko razumemo tudi kot prostor na spletu. Ta je povezan z domeno. Domena je ime naše spletne strani, gostovanje pa je zakup prostora na strežniku, kjer deluje naša spletna stran.

Če torej nimamo urejenega gostovanja, nimamo prostora na spletu in naša spletna stran ne more biti vidna.

Zakup spletnega gostovanja

Spletno gostovanje pa lahko zakupimo na več načinov. Lahko zakupimo deljeno gostovanje, namensko gostovanje, VPS gostovanje, gostovanje v oblaku.

Deljeno gostovanje je najbolj pogosto

Največkrat se lastniki spletnih strani odločajo za nakup deljenega gostovanja. Tak zakup na strežniku pomeni, da gostujemo tam, kjer gostujejo tudi druge spletne strani. To pomeni, da je naše gostovanje deljeno z drugimi in naša spletna stran na tak način porablja toliko kapacitete, kot jo potrebuje. Če določeno obdobje naša spletna stran porabi manj kapacitete, jo več dobi druga gostujoča spletna stran in obratno.

VPS gostovanje

VPS gostovanje je na nek način deljeno gostovanje kot tudi zakup lastnega strežnika. To pomeni, da ima en strežnik še vedno več naročnikov, torej več lastnikov spletnih strani, a vsak ima točno določeno zakupljeno kapaciteto zase.

Namensko gostovanje

Namensko gostovanje pa je gostovanje, kjer zakupite celoten strežnik samo zase oziroma za svojo spletno stran. Takšne vrste gostovanja je izjemno zmogljivo, seveda pa je zanj potrebno odšteti tudi bistveno več denarja.

Brezplačno gostovanje

Če boste brskali po spletu in iskali možnosti zakupa gostovanja, boste zagotovo naleteli tudi na možnost brezplačnega gostovanja. A strokovnjaki opozarjajo, da ima takšno gostovanje več slabosti kot prednosti.

Slabosti brezplačnega gostovanja: stran je počasna in slabo odzivna, na voljo imate zelo malo prostora, morda je brezplačno gostovanje, vse ostale nujne stvari, kot je denimo elektronska pošta, pa je potrebno doplačati, brezplačno gostovanje lahko ponudniki tudi brez opozorila izključijo.

Preden se boste odločili za vrsto gostovanja, dobro preštudirajte vse možnosti in se po nasvet obrnite tudi na strokovnjake.