O-STA

Medicina, znanost in gospodarstvo Japonske in Slovenije skupaj za izboljšanje mobilnosti invalidov

TESNEJŠE SODELOVANJE NA PODROČJU RAZVOJA REHABILITACIJSKE ROBOTIKE

Velik potencial za sodelovanje je na področju najsodobnejših robotskih terapevtskih naprav, ki jih razvijajo v Službi za raziskave in razvoj URI - Soča in skupaj Toyota ter Zdravstvena univerza Fujita na Japonskem

Slovenija in Japonska vzpostavljata tesnejše sodelovanje na področju razvoja in raziskav robotiziranih terapevtskih naprav, ki se uporabljajo pri rehabilitaciji. Pri tem moči združujejo predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča (URI - Soča), Univerza v Ljubljani, Fujita Health University (Zdravstvena univerza Fujita) in Toyota Motor Corporation. V ta namen so njihovi vodilni predstavniki danes v Ljubljani podpisali sporazuma o sodelovanju in napovedali prve pogovore o izmenjavi znanj in tehnologije.

Partnerje povezuje enako poslanstvo - posameznikom omogočati večjo mobilnost in jim pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Zato so z namenom poglobitve sodelovanja na področju izmenjave znanja in povezovanja pri rehabilitacijski robotiki danes v prostorih Univerze v Ljubljani podpisali dva sporazuma o sodelovanju, in sicer Sporazum o sodelovanju med Univerzo v Ljubljani in Fujita Health University ter Sporazum o sodelovanju med URI - Soča, Fujita Health University in Toyota Motor Corporation.

Prvi koraki pri sodelovanju bodo usmerjeni v pogovore o povezovanju pri tehnologiji, razviti na URI - Soča in pri tehnologiji, ki jo razvija Toyota Motor Corporation v sodelovanju s Fujita Health University. URI - Soča in Univerza v Ljubljani tesno sodelujeta v skupnih raziskovalnih programih z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko. Fujita Health University in Toyota Motor Corporation na Japonskem sodelujejo v sklopu BR-Medicare oddelka za robotiko, Raziskovalni center Frontier, kjer so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev oziroma izboljšanje mobilnosti.

Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI - Soča, je ob tem povedal: "Današnji podpis kaže, da v naše znanje zaupajo najuglednejši mednarodni partnerji ter nas potrjuje v prepričanju, da je slovenska rehabilitacija razvojno in strokovno v mednarodnem vrhu. URI - Soča že dolga leta v sklopu znanstveno raziskovalne dejavnosti razvija rehabilitacijske robote in napredno terapevtsko opremo. Pri tem aktivno sodelujemo s svojimi pacienti in medicinskimi strokovnjaki znotraj hiše, kot tudi s fakultetami in gospodarstvom. V zadnjih desetih letih smo razvili številne nove rehabilitacijske robotske naprave in pridobili šest mednarodnih patentov. Nekaj naprav, razvitih v URI - Soča, se že uspešno prodaja na mednarodnih trgih. Zato vidimo velik potencial tudi pri sodelovanju s Fujita Health University in Toyota Motor Corporation, ki veliko vlagajo v spodbujanje mobilnosti za invalide."

Prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, je ob podpisu sporazuma povedal: "Univerza v Ljubljani sodeluje v številnih mednarodnih partnerstvih. Veseli smo, da se pridružujemo še enemu, ki bo obema stranema omogočil izmenjavo idej, znanja na akademskem in znanstvenem področju in vse to z namenom izboljšati kakovost življenja ljudi. Še posebej pomembno je, da bodo v naših skupnih projektih lahko sodelovali tako naši znanstveniki kot tudi študenti."

Keisuke Suga, generalni direktor, BR-Medicare oddelek za robotiko, Raziskovalni center Frontier, Toyota Motor Corporation, je izpostavil svoje navdušenje ob novem partnerstvu: "Zelo sem navdušen in vesel, da lahko najavimo naše sodelovanje pri razvoju in uresničevanju novih tehnologij v rehabilitaciji skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije - Soča kot tudi z našim dolgoročnim partnerjem Fujita Health University. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Toyoti Adria, ki nam je pred časom predstavila URI - Soča z obiskom delegacije na Japonskem. Že več kot 85 let pri Toyoti razvijamo inovacije z edinim ciljem: ljudem izboljšati in olajšati življenje. Večina od vas pozna Toyoto kot avtomobilsko družbo oz. proizvajalko vozil. Danes pa se osredotočamo na veliko večjo misijo - uresničevanje vizije Mobilnosti za vse (Mobility for All) - torej mobilnostno družbo. To je nova vizija Toyote.

Dr. Eiichi Saitoh, dr. med., predsednik. Profesor in predsedujoči Rehabilitacijske medicine I, Šole za medicino, Fujita Health University, je dejal: "V veselje mi je, da se povezujemo z vodilnimi rehabilitacijskimi institucijami na svetu in se veselim skupnega dela pri razvoju rehabilitacijske robotike. Verjamem, da se z medsebojnim sodelovanjem razširi in bogati znanje. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi predsedniku Toyota Adrie, Kensuke Tsuchiya za vzpostavitev dragocenih stikov."

Nekaj besed o partnerstvu

Toyota Adria v Sloveniji je podprla URI - Soča pri povezovanju s Toyotinim BR-Medicare oddelkom za robotiko, Raziskovalni center Frontier, ki so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev boljše mobilnosti. Poleg rehabilitacijskih naprav in robotskih pripomočkov razvijajo tudi naprednejše robote, kot so na primer robot za pomoč invalidom in ostarelim na domu (human support robot), inovativne humanoidne robote in robote za osebno rabo (social robot).

Fujita Health University ima vzpostavljen visoko tehnološki in napreden rehabilitacijski center, ki sodeluje s podjetjem Toyota pri razvoju robotiziranih naprav za področje rehabilitacije. Oddelek za rehabilitacijo znotraj univerze je primer vrhunsko urejenih prostorov z najsodobnejšimi napravami in z zelo dobro strokovno usmerjenostjo.


Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - SOČA

URI - Soča je osrednji slovenski zdravstveni zavod, odgovoren za opravljanje najzahtevnejših nalog na področju rehabilitacije. Izvaja celostno rehabilitacijo z namenom izboljšati kakovost življenja pacientov in njihovega vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Pri tem v URI - Soča velik poudarek dajejo tudi znanstvenoraziskovalnemu delu, ki je nujno za razvoj fizikalne in rehabilitacijske medicine in drugih strokovnih področij s področja rehabilitacije. URI - Soča je skozi raziskovalne programe povezana s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na URI - Soča je tudi sedež Katedre za rehabilitacijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani, ustanovljena leta 1919, je najstarejša in največja visokošolska ter znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji, ki se uvršča med tri odstotke najuglednejših univerz na svetu. Sestavlja jo 23 fakultet in 3 umetniške akademije, na katerih študira skoraj 38 tisoč študentov. Njena posebnost, tudi v mednarodnem merilu je, da omogoča študij na vseh področjih - družboslovje, humanistika, naravoslovje, medicina, tehnika in umetnost. Svoje vrhunske dosežke na področju znanosti in umetnosti izmenjuje z drugimi univerzami, znanstvenoraziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom. Tako prispeva svoj delež v slovensko in svetovno zakladnico znanja ter iz nje prenaša znanje med študente in druge uporabnike. Mednarodno sodelovanje krepi z dejavno vlogo v mednarodnih združenjih, kot so Utrecht Network, The Guild, Venice International University - VIU, UNICA in CELSA. Leta 2014 je ustanovila Svetovno mrežo Univerze v Ljubljani (SMUL), ki združuje predvsem s Slovenijo povezane znanstvenike, profesorje in druge ugledne osebnosti, delujoče v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini. Nedavno je postala koordinatorica nove evropske univerzitetne zveze EUTOPIA, ki si prizadeva delovati v obliki mreže evropskih kampusov za obravnavanje globalnih in lokalnih izzivov s skupinskimi raziskavami, večjo mobilnostjo študentov in osebja ter skupnimi inovacijami, ki služijo širši javnosti v regionalnih skupnostih.

Toyota Motor Corporation - Toyota globalno

Toyota se zavzema za povrnitev veselja do gibanja posameznikom, ki jih tega ni strah. Zato so razvili skupaj s Fujita Health University robotsko napravo WelWalk za rehabilitacijo, da lahko takim osebam pomagajo povrniti hojo in s tem tudi možnost do svobodnega gibanja. Naprava WelWalk-1000 je robot za pomoč pri vajah za hojo in sistem za hemiplegijo (paraliza telesa na eni strani). Naprava je leta 2016 prejela certifikat za medicinsko uporabo in pomoč. Od septembra 2017 se več kot 80 robotov uporablja v bolnišnicah za rehabilitacijske namene.

Toyota Motor Corporation se globalno zavzema:

· "Mobility for all"- doprinos veselja in svobode v gibanju za vse;

  • za razvoj napredne robotike na različnih področjih;
  • za razvoj naprav za boljšo mobilnost (rehabilitacijska oprema);
  • za razvoj sistemskih rešitev za boljšo mobilnost posameznikov;
  • "Ever better society" - za boljšo družbo.

TOYOTA MOTOR CORPORATION, BR-Medicare oddelek za robotiko, Raziskovalni center Frontier

Business Reform (BR)-Medicare oddelek za robotiko ustvarja spoj med mobilno tehnologijo in robotsko inovacijo. Rezultat njihovega dela so roboti, ki živijo in delajo skupaj z ljudmi.

Toyota je pričela z razvojem partnerskih robotov z namenom obogatiti življenje v skupnostih. Toyotina filozofija se je razvila iz zaveze "start your impossible". Naslednji korak je izpolnitev zaveze "mobility for all" ("mobilnost za vse") z namenom povečanja kakovosti življenja posameznikov iz vseh starostnih skupin.

Koncept partner robot pokriva naslednja področja:

- mobilna tehnologija (razvoj tehnologij za pomoč pri proizvodnji avtomobilov);

- robotske rešitve (povrnitev in izboljšanje mobilnosti vseh);

- inovacije na področju robotike (za ljudi, skupnosti in planet Zemljo).

Zdravstvena univerza Fujita - Fujita Health University

Fujita akademija je institucija z dolgoletno tradicijo, ki sega vse od leta 1964 z ustanovitvijo univerze (leta 1968) in medicinska fakulteta (leta 1972).

Danes se Fujita razteza na kar 466.000 kvadratnih metrih površine. Je ena najbolj naprednih in cenjenih institucij na Japonskem.

Fujita univerzitetni rehabilitacijski center (FHUR) je največja rehabilitacijska organizacija na Japonskem. Je inovativna in moderna inštitucija, ki letno sprejme in zdravi kar 380.000 primerov. Skozi svojo prakso se zavzema za to, da bi postali prvi v kreiranju, obveščanju in razvoju najvišjega nivoja rehabilitacijske medicine na vseh kliničnih področjih, raziskavah in izobraževanju ter s tem doprinesli svetu in svojim pacientom.

Njihov center zajem naslednja področja:

  • akutna oskrba (CMAAC: Culture of Mobility and Activity in Acute Care);
  • celovita intenzivna rehabilitacija (CECIR: Cutting-Edge Comprehensive Intensive Rehabilitation);
  • rehabilitacija v skupnosti (F4C: Fujita Comprehensive Community Care Center);
  • rehabilitacijski inženiring (AATC: Robotic Smart Home & Activity Assistive Technology Center).

Del rehabilitacijskega centra Fujita je tudi primer pametne hiše, ki je opremljena z najnovejšo tehnologijo za pomoč starejšim osebam in invalidom. Središče takega doma je tudi robot, ki s pomočjo operativne tehnologije preverja psiho-fizično stanje stanujočih in jim hkrati pomaga pri vsakdanjih opravilih.