O-STA

Naredite sami: Lotite se barvanja vrat


Tudi vi radi sami prenavljate svoje stanovanje? Je čas, da polepšate vrata? Potem preberite nekaj nasvetov, kako se lahko sami lotite barvanja vrat, da boste z rezultati zadovoljni.

Če tudi vi spadate med tiste, ki si vsake toliko časa v stanovanju zaželijo majhnih sprememb, potem vam bodo morda prav prišli nasveti, ki olajšajo barvanje notranjih vrat. Popolnoma sami se lahko lotite barvanja vrat, je pa prav, da upoštevate nekatere nasvete.

Sneti ali ne sneti?

Nekateri menijo, da je vrata pred barvanjem bolje sneti s tečajev, spet drugi pa trdijo, da bo barvanje lažje, če jih bomo pustili na tečajih. Odločitev je torej vaša.

Če boste barvali vrata kar na tečajih, jih boste lažje pobarvali z obeh strani, lahko pa se zgodi, da bo barva kapljala, zato jo morate nanašati zares previdno in v tankem sloju.

Če boste vrata sneli s tečajev, pa boste morali počakati, da se barva na eni strani dobro posuši, šele nato boste lahko pričeli z barvanjem vrat na drugi strani.

Vrata na barvanje najprej pripravite

Preden se lotite barvanja vrat, morajo ta biti popolnoma čista. Dobro jih očistite z vročo vodo in detergentom in počakajte, da se do suhega posušijo.

Preden boste barvali vrata, preverite, koliko slojev barve že je na njih. Če je več slojev, se nova barva morda ne bo enakomerno prijela in vrata bodo lahko lisasta. Zato je morda bolje, da pred barvanjem vrata dobro zgladite z brusilnim papirjem. To lahko storite ročno ali z brusilnim orodjem. Gladka vrata boste veliko lažje pobarvali.

Čas je za barvanje vrat

Vrata boste morda lažje pobarvali, če boste izbrali valček za barvanje. Čopič lahko pušča ščetine, zgodi pa se lahko tudi, da pušča črte. Zato je valček bolj primeren, z njim pa boste vrata tudi lažje in enakomerneje pobarvali.

Če boste vrata barvali z valjčkom, bo nanos barve tanjši, zato jih pobarvajte v več slojih.

Ko boste z delom zaključili, pa morate paziti še na eno stvar. Vrata naj se dobro posušijo, med sušenjem pa pazite, da nanje ne padejo smeti, da so zaščitene pred prijemanjem. Šele, ko je barva na vratih zares suha, jih lahko namestite nazaj na tečaje. Če pa ste jih barvali kar na tečajih, poskrbite, da bodo med sušenjem zaščitena.