O-STA

Od električnega kolesa in vremenske postaje do osnov video produkcije

Poletni tabor inovativnih tehnologij na Fakulteti za elektrotehniko

Predzadnji avgustovski teden je bil za več kot 150 mladih umov zelo pester. Podali so se namreč na lov za novimi znanji s področja elektrotehnike in multimedije. Na Poletnem taboru inovativnih tehnologij na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko so si izbrali eno izmed 14-ih delavnic, na kateri so med tednom pridobivali nova znanja in jih s pridom uporabljali v praksi ob ustvarjanju realnih aplikacij in izdelkov. Namen poletnega tabora je mladim omogočiti dostop do sodobnih tehnologij in njihovo uporabo na praktičen, inovativen in zabaven način, ter jih spodbuditi k samostojnemu ustvarjanju izdelkov, ki jih bodo lahko uporabili tudi doma.

Ko se pridobivanje novih znanj preplete z zabavo

Delavnice so bile namenjene različnim starostnim skupinam učencev od 4. razreda osnovne šole do dijakov 3. letnika srednje šole, temeljijo pa na skupnem aktivnem učenju, ki udeležence obogati z vsemi potrebnimi temeljnimi znanji. Pridobljeno znanje so udeleženci nato z uporabo sodobnih tehnologij in ob pomoči izkušenih mentorjev uporabili v praksi in v enem tednu ustvarili čisto prave izdelke, ki so uporabni doma, v šoli ali na zabavi s prijatelji. Da poletni tabor vsako leto navduši otroke, kaže število povratnikov, torej tistih, ki so različne delavnice obiskovali že v preteklih letih, ter dejstvo, da se mesta zapolnijo že slabo uro po odprtju prijav.

Kaj so počeli mladi tehnološki navdušenci?

Mladi so si izbrali eno izmed štirinajstih različnih tematskih delavnic. Pridobljeno znanje so uporabili pri izdelavi domače vremenske postaje, električnega kolesa, iz kompleta Lego Mindstorms so sestavili in sprogramirali avtonomno vozilo, spoznali so, kako nastanejo nevihtne strele, se naučili nekaj hudo dobrih trikov s področja video produkcije in TV sistemov ter pripravili in posneli oddajo, ki so jo nato predvajali v živo. Spoznali so tudi osnove programiranja in napisali vsak svoj program, se seznanili z osnovami robotike ter izdelali detektor kovin. Izbira je bila velika, tako da je lahko vsak našel zase tisto, kar ga najbolj zanima.

Poleg poučnih in zabavnih delavnic so se udeleženci odpravili tudi na nekaj ekskurzij v visoko tehnološka podjetja in ustanove: Zavod 404, Jedrski reaktor v Podgorici, RTV Slovenija, SŽ Vleka in tehnika, Lumenia, Grah Lighting in Hella Saturnus. Tisti, ki so v času tabora bivali v Dijaškem domu Vič, pa so si popoldanski in večerni del popestrili še s športnimi in družabnimi igrami.