O-STA

Prodana nevesta v izvedbi ljubljanske Opere v Poletnem gledališču na Studencu

Tudi letos bo ansambel SNG Opera in balet Ljubljana nastopil v Poletnem gledališču Studenec. Tokrat bodo na podeželje pripeljali Smetanovo komično opero Prodana nevesta, ki so si jo organizatorji pokritega gledališča na prostem, Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, najbolj zaželeli. Predstava s pevskim ansamblom, zborom in orkestrom bo v petek, 30. avgusta 2019, ob 20. uri. Vstopnice zanjo so še v prodaji.

Sodelovanje med Kulturnim društvom Miran Jarc Škocjan, ki bo letos obeležilo svojo 70-letnico, in nacionalnim glasbeno-plesnim gledališčem je že tradicionalno. Društvo si vseskozi prizadeva, da podeželsko občinstvo spoznava tudi operno umetnost in kulturo, zato je ljubljanska Opera redni gost programa gledališča pod kozolcem.

Tokrat se bo občinstvo zabavalo ob priljubljeni Prodani nevesti, vzeti iz češkega ljudskega izročila, ki je ena od najbolj poznanih oper Bedřicha Smetane. Privlačna je zaradi folklorno obarvane glasbe in vesele zgodbe o ljubezni, ki premaga vse težave. V vlogah Marinke in Janka bosta nastopila sopranistka Mojca Bitenc in tenorist Branko Robinšak. Ostali izvrstni domači solisti so še Slavko Savinšek (Krušina), Rebeka Radovan (Ljudmila), Zoran Potočan (Miha), Mirjam Kalin (Hata), Andrej Debevec (Vašek), Peter Martinčič (Kecal), Aljaž Žgavc (Cirkuški ravnatelj), Norina Radovan (Esmeralda) in Rok Bavčar (Indijanec).

Na odru ljubljanske Opere je Smetanova mojstrovina zaživela že leta 1894, bila je izjemno popularna vse do prve svetovne vojne, 3. decembra 1918 pa je poklicni ljubljanski balet prvič nastopil v predstavi z opernim ansamblom. Ob letošnjem praznovanju stoletnice orkestra in baleta ljubljanske Opere so Prodano nevesto vrnili na oder gledališča v režiji Jiříja Nekvasila in pod dirigentskim vodstvom gostujočega maestra Davida Šveca iz Narodnega gledališča v Pragi, ki bo orkester vodil tudi na Studencu.

Na fotografiji: Kot Marinka in Janko bosta nastopila Mojca Bitenc in Branko Robinšak.

Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu