O-STA

Noči v stari Ljubljani v znamenju projekta Glasovi manjšin

Ljubljana, 27. 8. 2019 - Kot je na novinarski konferenci povedal direktor ustanove Janoš Kern je letošnji 31. Mednarodni festival 'Noči v stari Ljubljani' ki bo potekal od 29. do 31. avgusta je del evropskega projekta Glasovi manjšin. ki je to poletje uspešno potekal tudi na Madžarskem v Budimpešti, v belgijskem Gentu in v Italiji po različnih krajih Toskane. V okviru projekta so se na omenjenih festivalih odlično prestavili tudi slovenski glasbeniki.

V treh dneh se bo v starem mestnem jedru Ljubljane na različnih prizoriščih zvrstilo 24 koncertov, na katerih bo nastopilo 130 glasbenikov iz 27 držav. Koncerte bo spremljal niz drugih kulturnih dogodkov. Noči bo v četrtek ob 20. uri odprl Big Band RTV Slovenija z gosti.

Predstavile se bodo nekatere najboljše manjšinske zasedbe iz različnih držav, med njimi izraelska zasedba Gulaza, ki izvaja arabsko glasbo oziroma ženske pesmi iz Jemna z moškim vokalistom, špansko-izraelska skupina Hamsa Hamsa, ki povezuje flamenko z judovsko in sefardsko glasbeno tradicijo, ter skupini Cubisma in Taman, ki se posvečata afro-kubanskim ritmom oziroma bosanskemu sevdahu.

Ob 30-letnici ustvarjanja bo na festivalu nastopila tudi interpretka slovenskega ljudskega izročila Ljoba Jenče. Koncert je poimenovala 'Pernahtna nit' po tradiciji iz Rezije, spremljala jo bosta pianist Zoran Škrinjar in saksofonist Lenart Krečič.

Tradicionalno bo v času festivala potekal v Ljubljani mednarodni znanstveni simpozij, ki ga pripravljamo v sodelovanju z ZRC SAZU, Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in največjim svetovnim etnomuzikološkim združenjem ICTM.

Tudi letos bo dogajanje neposredno prenašal nacionalni Radio Slovenija, in sicer Tretji program Ars, ki bo spored soustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih in ob tem pripravi še lastne vsebine. Ena od njih je razglasitev zmagovalca Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo.

Po besedah urednice uredništva za kulturo Ingrid Kovač Brus so pripravili tudi pogovor o prihajajočem zakonu o medijih, na katerem pričakujejo ministra za kulturo Zorana Pozniča, predstavitev projekta zvočnih knjig v luči priprav Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022 in izvedbo elektroakustične radijske opere Iden Bojane Šaljič Podešva.

Pod naslovom 'Zvok, pesem in političnost' bo 30 referentov iz desetih držav razmišljalo o glasbi v verskih manjšinah, med prosilci za azil in istospolnimi skupnostmi, pa tudi o družbeni angažiranosti te umetnosti, je povedala predstojnica Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC Sazu Mojca Kovačič.

Janoš Kern je ob koncu novinarske konference poudaril, da si želi, da bi mesto še bolj zadihalo s festivalom, želi pa si tudi, da bi Slovenija dobila program, ki bi recimo po vzoru Avstrijskega kulturnega foruma skrbel za gostovanje slovenskih glasbenikov v tujini. Z ustanovo, ki jo vodi, so takšno priložnost dobili Magnifico, Goran Bojčevski kvintet, Klarisa Jovanović & Della Segodba ter Strune.

Vsi festivalski dogodki so za obiskovalce brezplačni. Da je tako gre posebna zahvala Mestni občini Ljubljana, ki razvoju kulture v mestu posveča posebno pozornost.

Program in druge podrobnosti na povezavi https://imagosloveniae.net/festivali/noci-v-stari-ljubljani/

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Janez Platiše in foto arhiv Imago