O-STA

VABILO: Pogovor z Josephom Dumoulinom, ameriškim strokovnjakom za umetno inteligenco in varnostna vprašanja

Digitalno inovacijsko središče Slovenije (DIH Slovenija) vabi na srečanje in pogovor z Josephom Dumoulinom, ameriškim strokovnjakom za umetno inteligenco in varnostna vprašanja. Glavna tema pogovora bo obdelava naravnega jezika (ang. natural language processing - NLP). Potekal v sredo, 4. septembra 2019, ob 15. uri na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Obdelava naravnega jezika

Tema predavanja bo obdelava naravnega jezika, ki slovi kot zelo zahtevno področje raziskovanja. Kaj pomeni komunicirati? Kako vemo, kdaj "razumemo" stavek ali izrečeno besedo? Sodobna NLP je številna filozofska vprašanja postavila na stran s tem, ko je ponudila izključni podatkovno vodeni pristop, ki ga omogoča dostop do bogatih podatkovnih nizov in različnih arhitektur globoke nevronske mreže. S tem se spreminja vloga NLP, kar je le ena od tematik, ki jo bo naš gost izpostavil med predavanjem. Obravnaval bo tudi nekaj pomembnih dokumentov, ki so vzpostavili trenutno stanje NLP-ja, obenem pa si ogledali strukture, ki omogočajo najnaprednejše metode strojnega prevajanja, semantičnega raziskovanja in prepoznavanja entitet. Dodatno bomo med pogovorom preučili tudi raziskovalna okolja, ki so omogočila ta napredek.

Strokovnjak za umetno inteligenco in varnostna vprašanja

Joseph Dumoulin je vodja pisarne za tehnološke inovacije v Verintu, ponudniku programske opreme za rudarjenje podatkov o varnosti in obveščevalnih podatkih. Poleg tega je izredni predavatelj na temo umetne inteligence, obdelave naravnega jezika in strojnega učenja na univerzah v Washingtonu in Gonzagi. Pred tem je bil Dumoulin višji razvijalec pri Next IT Corporation, podjetju za umetno inteligenco.

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava prek te povezave. Dogodek organizira DIH Slovenije v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in Katedro za informacijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.