O-STA

Naredili ste velik razvojni korak, minister Počivalšek ob 25. letnici Term Snovik

Snovik, 28. 8. 2019 - V Termah Snovik so praznovali. Obeležili so 25. obletnico postavitve prvega bazena Term Snovik. Slovesnosti sta se poleg Zdravkota Počivalška, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Mateja Slaparja, župana Občine Kamnik skupaj s podžupanom Sandijem Uršičem, pridružila še Petra Zlatoper, direktorica Term Snovik in Ivan Hribar, idejni vodja, prokurist in oče Term Snovik, ter vsi drugi, ki so kakor koli pripomogli k uspešni zgodbi najvišje ležečih term v Sloveniji. V okviru slovesnosti je potekala okrogla miza z naslovom 'Termalna voda - darilo narave za danes in jutri', z željo, da bi šel razvoj z izgradnjo pokritega olimpijskega bazena tudi v razvoj športnega turizma.

Zbrane je najprej pozdravila direktorica Term Snovik Petra Zlatoper in se ob tej priložnosti zahvalila vsem, da so počastili ta slovesni dogodek ter dejala: "Danes ni namen poudarjati, kako smo pričeli z zgodbo Term Snovik, temveč temu, da se ozremo naprej, sprejeti vaše mnenje kako naprej, kaj je tisto, kar nam lahko ponudite vi kot obiskovalci in kot strokovna javnost." Predstavila pa je tudi ponudbo knajpanja, ki jo nudijo v Termah Snovik, ter zbrane sprostila ter tudi malce nasmejala s kratko tehniko sprostitve.

Minister Počivalšek, je z imenom in priimkom nagovoril Ivana Hribarja in ostale ter dejal :"Doživljam vas kot samorastnike, kot tiste, ki ste po naravni poti naredili velik razvojni korak naprej. Še posebej sem ponosen, ker ste bili eni prvih dobitnikov Ekomarjetice. Gospod Ivan Hribar je bil protagonist v Zeleni shemi slovenskega turizma, še kot pilotnega projekta in iz tega lahko rečem, da smo naredili dobro zgodbo in dobre temelje za slovenski turizem," je v uvodnim mislih povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in še dodal: "Prizadevamo si, da bi Slovenija postala zelena, pet zvezdična destinacija in po tej poti, verjamem, stopate tudi vi. V vašo zgodbo je majhen del dodala tudi država, in sicer pri posameznih investicijah. Vendar vsega tega ne bi bilo, če se med seboj ne bi povezali tisti, ki ste vedeli kaj hočete, in tisti, ki ste v Snoviku naredili zgodbo, ki verjamem, da še ni rekla zadnje besede in bo še naprej prispevala, da bo slovenski turizem žel dobre rezultate."

Župan Matej Slapar pa je ob tej priložnosti poudaril, da te uspešne zgodbe brez Ivana Hribarja sploh ne bi bilo in nadaljeval: "Pred 25 leti se je pod okriljem Ivana Hribarja in njegovih somišljenikov uresničila dolgoletna želja. Potrebno je bilo veliko volje in odrekanja in prepričan sem, če Ivan Hribar ne bi sodeloval z vsemi udeleženimi, tudi z Občino Kamnik, državo in domačini, danes ne bi praznovali tega jubileja. Terme Snovik so velik potencial in v občini Kamnik. Je najpomembnejši turistični subjekt saj v naši občin saj prispeva kar 50 odstotkov nočitev. Naša občina brez vas ne bi bila tako zanimiva, kot je v tem trenutku. Z vašim razvojem se razvija lokalna skupnost in Tuhinjska dolina. Iskreno se vam zahvaljujem za to, da v naše kraje privabljate turiste, da omogočate razvoj teh krajev in mislim, da je pred vami še resnično lepa pot. V prihodnje pa vam želim veliko energije, navdušenja in pozitivnih sinergij, kot radi rečete, Občina Kamnik pa vas bo pri tem podpirala."

Idejni vodja, "oče" in prokurist Term Snovik Ivan Hribar se je zahvalil vsem za vsak prispevek in kamenček v mozaiku te zgodbe: "25 let ni velik, a ta mejnik največ pomeni. To je bila radost, to je bilo veselje, ko smo odprli ta bazen skupaj z domačini. To se ne da opisati. Ne bomo se vračali nazaj, ampak danes računamo, da bomo ob okrogli mizi gledali naprej, in sicer kako aktivno razvijati to našo pot v sinergiji z okoljem. Temelji tega razvojnega projekta so se snovali na razvojnem projektu Tuhinjske doline, ko smo se našli določeni ljudje, povezali sinergije in si zastavili cilje, kaj vse je potrebno še narediti v Tuhinjski dolini" ter med drugim še poudaril, da so Terme Snovik pred novimi izzivi: "Pred mesecem dni smo dobili gradbeno dovoljenje za večnamenski prostor."

Termalna voda - darilo narave za danes in jutri

V okviru slovesnosti je potekala okrogla miza z naslovom 'Termalna voda - darilo narave za danes in jutri'. Sodelovali so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Matej Slapar, vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte v Slovenski turistični organizaciji (STO) Nataša Hočevar, dr. Matej Plevnik, Jan Konečnik iz Zavoda za turizem Ljubljana ter Katarina Hribar iz Term Snovik.

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek je ob tem poudaril "Tukaj imate veliko naravnih danosti, da bomo lahko slovenski turizem razvili v aktiven, zdrav in zelen za zahtevne petzvezdične goste. Pri tem pa je še dodal: "V turizmu smo vsi na isti ladji in moramo veslati v isto smer." Izpostavil je tudi, da je eno izmed ključnih vprašanji, ki si jih je potrebno zastaviti ob gradnji pokritega olimpijskega bazena, ekonomija.

Nataša Hočevar je povedala, da je četrt stoletja od prvega bazena v Snoviku z načrtnim razvojem in gradnjo ponudbe v skladu s trendi na turističnem trgu prineslo Termam Snovik prepoznavnost in dobre rezultate. Z vidika trajnostnega razvoja slovenskega turizma imajo Terme Snovik izjemen pomen za slovenski turizem. "Zelo smo ponosni, da se bili začetniki trajnostnega turizma. Da ste bili prvi, ki ste stopili na to pot", je še dodala.

Na vprašanje, kako Turizem Ljubljana vidi sodelovanje oziroma povezovanje s ponudbo Term Snovik, je Jan Konečnik odgovoril:" Terme Snovik je zagotovo ena od najbolj pomembnih turističnih točk in ponudnikov v regiji Osrednja Slovenija. Poleg namestitvenih kapacitet, wellness ponudbe, (ki je edina v regiji) razvija tudi druge oblike turizma in vsebine, od pohodništva, knajpanja, prireditev... Prav tako so Terme Snovik pomembne zaradi njihove celoletne ponudbe, s čimer se daljša doba bivanja v regiji, kot drugo sezono širimo tudi na druge, turistično manj obiskane mesece. Kot enega od najbolj uspešnih sodelovanj s Termami Snovik, ki ga lahko tudi merimo je njihova vključitev v Ljubljansko turistično kartico Urbana. K projektu so bili vključeni lani avgusta in do sedaj je bilo koriščenih približno 800 kart."

Ena od pomembnih ugotovitev okrogle mize so bile besede župan Občine Kamnik, Mateja Slaparja: "Če bo vizija prava ne bo ovir. Ja pa pot do cilja še dolga."

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki se okrogle mize žal ni utegnila udeležiti, pa je ob slovesnosti zapisala: "Postavitev prvega bazena pred četrt stoletja v Termah Snovik je pomenil prvi kamen in temelj v mozaiku razvoja, ki ga odlikujejo inovativnost, strokovnost, znanje, odličnost, predanost, predvsem pa skrben odnos do neokrnjene narave in dosledno uresničevanje trajnostne zaveze naše dežele. Terme Snovik so v slovenskem turizmu na številnih področjih pionirji, kar dokazuje vrsta mednarodnih in slovenskih priznanj. Med drugim so prvi prejemniki okoljskega znaka EU Marjetica, s čimer so številne druge slovenske turistične ponudnike spodbudili k pametni izrabi energije in trajnostnemu odnosu do okolja. Terme Snovik so že v pilotni fazi vstopili v Zeleno shemo slovenskega turizma, hkrati so aktivni član Konzorcija Slovenia Green. Prav tako so generator turističnega razvoja v Tuhinjski dolini. Iskreno se veselimo našega nadaljnjega sodelovanja pri oblikovanju odlične turistične ponudbe za 5-zvezdična doživetja."

Prihodnost Term Snovik pa bo zagotovo izjemno uspešna, so bili ob zaključku enotni sogovorniki okrogle mize. Nadaljnji razvoj vidijo v nadgradnji obstoječe, zelene, aktivne in zdrave ponudbe, s poudarkom na zdravilni termalni vodi. Skozi dosedanje delovanje se je izkazalo, da imajo Terme Snovik dobra izhodišča za nadaljnji razvoj aktivnega, športnega turizem, kar je zagotovo dobra popotnica za prihodnost

Na slovesnosti, ki jo je s prepletom misli in besed vodila Barbara Božič sta v kulturnem sporedu sodelovala Jana Trebušak in Klemen Leskovec.

Od prvega pilotnega bazena do pokritega olimpijskega bazena

Zgodba o Termah Snovik se je začela leta 1994, s postavitvijo prvega bazena sredi neokrnjene narave Tuhinjske doline. Le-ta je sprva navduševal predvsem okoliške kopalce. Goste iz bolj oddaljenih krajev je na začetku pritegnila radovednost, nato pa tudi ponudba in prepoznavnost najvišje ležečih term v Sloveniji. In danes? Prijazne okolju, energetsko varčne in učinkovite, se lahko pohvalijo s številnimi nagradami in zadovoljnimi gosti.

Minister Počivalšek pred prihodom na slovesnost Term Snovik obiskal Občino Kamnik

Dopoldne, pred prihodom na slovesnost ob 25. letnici Term Snovik se je minister Počivalšek sestal z ekipo župana Mateja Slaparja. Beseda je tekla predvsem o možnostih sodelovanja na gospodarskem področju in aktivnostih, vezanih na turizem. V popoldanskih urah pa se je minister na pobudo župana in Podjetniškega kluba Kamnik sestal še s predstavniki kamniških podjetij, ki so z ministrom delili svoje poglede na razvoj občine kot tudi na ključne izzive, s katerimi se soočajo na tem področju, minister pa je povedal, kje jim naproti lahko pride ekipa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Janez Platiše
Foto in vir: Janez Platiše, Terme Snovik, Občina Kamnik