O-STA

Po uspešnem državnem prvenstvu Miha Tavčar, Klemen Turk in lipicanci potujejo na Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg v Nemčijo

Državno prvenstvo v vožnji dvovpreg je z današnjo maratonsko vožnjo prineslo zlato, srebro in dobrodošlo športno spodbudo za voznika Miho Tavčarja in Klemna Turka, ki bosta od 11. do 15. septembra z lipicanci zastopala Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Nemčiji.

Miha Tavčar se veseli že četrte zaporedne lovorike državnega prvaka, osvojil jo je z lipicancema 693 Maestoso Batosta XV in 639 Conversano Capra IV. Klemen Turk je osvojil srebro, bron pa Marko Memon. Vse tri medalje v najzahtevnejši kategoriji so tako pripadle voznikom Kobilarne Lipica z lipicanci, v srednje zahtevni kategoriji pa je prvo mesto osvojil Franjo Mesojednik iz Konjerejskega društva Celje.

"Državno prvenstvo je bilo naša generalka za svetovno prvenstvo. Postati državni prvak je dober uspeh, zelo sem zadovoljen," je dejal Miha Tavčar, ki se je do prvega mesta pripeljal skupaj s sovoznikom Damjanom Ščuko.

Klemen Turk je nastopil s sovoznikoma Rebeko Grabar in Andrejem Glažerjem: "Konji so šli v redu, rezultat je dober. To so bile dobre priprave na svetovno prvenstvo, ki bo čez dva tedna v Nemčiji. Odpotujemo že prihodnjo nedeljo, pričakovanja pa so predvsem ta, da dosežemo podoben rezultat kot pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Lipici."

Takrat je slovenska ekipa voznikov z lipicanci osvojila deveto mesto, kar pomeni najboljši ekipni rezultat za Slovenijo doslej. Miha Tavčar je tudi individualno dosegel najvidnejši rezultat slovenskega vprežnega športa doslej, to je prvo mesto v maratonski vožnji in skupno 10. mesto.

Tudi tokrat se Tavčar in Turk pripravljata na tekmovalne izzive pod vodstvom trenerja Benjamina Aillauda s ciljem promocije lipicanca v svetovnem konjeniškem športu. Slovenska ekipa bo na svetovnem prvenstvu v nemškem Drebkau nastopila s podporo Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-SkJWxI55ih

Foto: Kobilarna Lipica, Mediaspeed, Gabriele Boiselle

Rezultati tekmovanja: http://bit.ly/30HpgPV

Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2019: http://bit.ly/2ZuKUFC