O-STA

Novi Zakon o varstvu osebnih podatkov

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo predlog novega Zakona o varstvu osebnih podatkov. Kaj prinaša novi Zakon o varstvu osebnih podatkov? Ali ste nanj pripravljeni? Še je čas, da se pravočasno pripravite na novi Zakon o varstvu osebnih podatkov in uredite vse potrebne interne akte in pravilnike.

Če želite preveriti skladnost poslovanja vašega podjetja v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov ter novim Zakonom o varstvu osebnih podatkov, pokličite naše pravne strokovnjake na telefon 01 6001 528 ali pa jim pišite na data@data.si.

Splošna uredba o varstvu podatkov

Splošna uredba o varstvu podatkov, ki je stopila v veljavo lani maja, je prinesla nova pravila in obveznosti za organizacije na področju varstva osebnih podatkov V Republiki Sloveniji vse do danes na področju varstva osebnih podatkov poleg uredbe, velja Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), sedaj pa se pričakuje, da bo kmalu sprejet in bo začel veljati novi Zakon o varstvu osebnih podatkov.

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja ali s.p. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Kaj prinaša novi Zakon o varstvu osebnih podatkov?

Zakon o varstvu osebnih podatkov odpravlja register zbirk osebnih podatkov in dolžnost prijavljanja zbirk Informacijskemu pooblaščencu. Register zbirk nadomeščajo evidence dejavnosti obdelave. Evidenco dejavnosti obdelave potrebujejo vsi upravljalci in obdelovalci osebnih podatkov. Evidenco dejavnosti obdelave predvideva že Splošna uredba o varstvu podatkov.

Novi zakon o varstvu osebnih podatkov na novo ureja definicijo privolitve posameznika:

"Privolitev posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, pomeni: vsako prostovoljno, konkretno, informirano in nedvoumno ravnanje v obliki izjave ali drugačnega jasnega aktivnega delovanja, iz katerega je mogoče sklepati na želje posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, s katero izrazi strinjanje z obdelavo osebnih podatkov, ki se nanašajo nanj."

Novi zakon o varstvu osebnih podatkov ureja tudi nekatera področja, ki jih ne ureja Splošna uredba o varstvu podatkov.

Novi zakon o varstvu osebnih podatkov bo tako kot že sedaj veljavni Zakon o varstvu osebnih podatkov urejal tudi področje videonadzora, biometrije ter neposredno trženje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali pa jim pišite na data@data.si.