O-STA

Sprememba trase, bi koroške sanje o 3. razvojni osi oddaljila še za dodatnih 15 let!

Tako je na današnji (4.9.2019) 9. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana na pobudo poslanca NSi Aleksandra Reberška, razpravljal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Pri tem je izpostavil, da so se leta 2004 pričeli postopki prostorskega umeščanja 3. razvojne osi na Koroško. Šele v letu 2019 je bila uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek Šentrupert-Velenje na ustavnem sodišča "spoznana" kot skladna z ustavo. V tem času je bilo narejenih veliko študij za davkoplačevalski denar in zdaj je potrebno projekt nadaljevati, ne blokirati.

Verhovnik je vsem prisotnim pojasnil, da je vsa politika, tako leva kot desna odgovorna za sago o 3. razvojni osi. Da naj politika raje sodeluje in letos omogoči pogoje za pričetek gradnje 3. razvojne osi. Kajti potrebno je sprejeti še poroštveni zakon. Vsako spreminjanje trase, katero je potrdila tudi neodvisna sodna veja oblasti, je norčevanje iz pravne države in pomeni za Koroško novih 15 let prerekanj o trasi ceste do Koroške. V tem času pa se bo Koroška soočala s prometnim kolapsom na najbolj smrtonosni magistralki G1-4 ter z odhajanjem mladih ljudi s trebuhom za kruhom.

Vlada se je leta 2017 za sprejem variante F2-2 (Šentrupert-Velenje) odločila na podlagi strokovnega gradiva, ki ga je od leta 2004 pripravljalo Ministrstvo za okolje in prostor. To pa na sejo komisije sploh ni bilo povabljeno! Predlagatelj seje, poslanec Reberšek, pa je za gradivo predlagal kar članke iz spletnih portalov, ki nimajo strokovnih podlag.

Verhovnik je razpravo sklenil z mislijo, da poziva vso politiko, levo in desno, da strne vrste in uredi pogoje za pričetek gradnje 3. razvojne osi. Vse druge aktivnosti, kot so politična prerekanja, pa Korošcem škodujejo!

Korošci letos HOČ'MO prvo lopato!

Na današnji seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je obravnavala netransparentno vodenje projekta 3. razvojne osi, je sodeloval tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki je politike, leve in desne, pozval k sodelovanju, da se bo letos "zgodila" prva lopata na trasi 3. razvojne osi do Koroške!