O-STA

Group 39 z 80 leti delovanja - zavezništvo neodvisnih tiskovnih agencij razširja svoje članstvo

Najstarejša zveza tiskovnih agencij na svetu praznuje svojo 80. obletnico in pridružitev dveh novih članov - nemške tiskovne agencije dpa in britanske PA Media. Predsednik zavezništva Group 39 Clemens Pig: "Model neodvisnega in verodostojnega agencijskega novinarstva je pomembnejši kot kdajkoli prej."

Group 39, najstarejša zveza neodvisnih tiskovnih agencij, je 5. septembra 2019 praznovala svojo 80. obletnico s skupščino na Dunaju. Sprememba statuta pod trenutnim avstrijskim predsedstvom je omogočila, da organizacija sprejme dva nova člana; nemška tiskovna agencija dpa in britanska tiskovna agencija PA Media sta se tako uradno pridružili v četrtek, 5. septembra.

80 let politično neodvisnih tiskovnih agencij

Začetki skupine, ki sedaj vsebuje deset članov, segajo v leto 1939. Na začetku druge svetovne vojne so nordijske agencije (Danska, Norveška, Švedska in Finska), agenciji Beneluksa (Belgija in Nizozemska) ter švicarska agencija vzpostavile temelje za Group 39 z ustanovitvijo Hellcommune ter se tako uprle takratnim mednarodnim agencijam, ki so bile pod nadzorom ali vplivom držav.

Model vrednot za neodvisne tiskovne agencije

Člane Group 39 je takrat in jih še vedno povezuje skupni sistem vrednot. Niso odvisni od države ali vlade, delujejo v skladu z novinarskim načelom resničnih in nepristranskih novic ter dojemajo gospodarsko stabilnost kot temelj za ohranjanje uredniške neodvisnosti. "Prenos tega sistema vrednot v prihodnost je ena od naših glavnih odgovornosti," je na skupščini dejal predsednik zveze neodvisnih tiskovnih agencij Group 39 in izvršni direktor avstrijske tiskovne agencije APA Clemens Pig. "Model prostega pretoka informacij ter neodvisno in verodostojno agencijsko novinarstvo sta bolj pomembna kot kdajkoli prej glede na aktualne globalne izzive." Izmed približno 140 tiskovnih agencij po svetu jih samo 20 deluje neodvisno od vpliva držav. "Tradicionalna in trdna vloga neodvisnih agencij zajema zagotavljanje zanesljivih in verodostojnih vsebin," je dejal Pig.

Združevanje moči v digitizacijo in tehnologijo

"S pridružitvijo nemške dpa in britanske PA smo sedaj združili vse evropske neodvisne agencije pod streho skupine Group 39," je dejal Pig. Po njegovem mnenju je močnejše mreženje in združevanje agencij na digitalni in tehnološki ravni neizbežno. Publikacija, ki obeležuje 80. obletnico organizacije Group 39, predstavlja funkcije, člane, zgodovino, naloge in strategije neodvisnih tiskovnih agencij v Evropi: gruppe.apa.at/gruppe-39