O-STA

Amazon Europe - priložnost za rast in prepoznavnost podjetja

Amazon Europe je ena največjih svetovnih spletnih trgovin. Ponudba raznih izdelkov na tej spletni platformi je zelo široka. Prodaja in promocija izdelkov preko spletne trgovine Amazon Europe pa je za podjetnike nepogrešljiva priložnost za rast in prepoznavnost podjetja. Ta možnost - torej prodaja preko svetovno spletne trgovine Amazon Europe, je slovenskim podjetnikom trenutno še onemogočena. Vendar pozor, kmalu tudi to ne več! Izkoristite priložnost in ustanovite svoje podjetje.

Kdaj bodo slovenska podjetja imela priložnost ponuditi svoj izdelek preko spletne trgovine Amazon Europe?

Slovenska podjetja ne smejo prodajati preko spletne trgovine Amazon Europe - vendar že novembra letos, bo to postalo mogoče tudi za njih. Konec leta 2019 tako za podjetnike prinaša novo poslovno priložnost, saj bo omogočena prodaja tudi slovenskim podjetjem na spletnih prodajalnah z domenami Amazon.co.uk, Amazon.de, itd. Slovenski podjetniki bodo imeli priložnost za poslovno rast, saj bodo s pomočjo Amazon Europe prišli do novih trgov in strank. Takšno poslovanje pa za slovenske podjetnike ne bo predstavljalo visokih stroškov (predvsem logističnih).

Zakaj so slovenska podjetja ena redkih v Evropi, ki jim bo prodaja preko Amazon Europe omogočena šele sedaj?

Največja težava, zakaj slovenska podjetja ne smejo prodajati preko spletne trgovine Amazon Europe, je slovenska zakonodaja. Veliko vlogo zato ima Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1). Slednji zakon namreč nalaga obvezno sporočanje sumljivih transakcij. Zakon določa tudi potrebno izvajanje postopkov pregleda stranke (podjetja). Ravno to pa je bila ovira za podjetje Amazon, saj le-ta nima možnosti pregleda slovenskih podjetij, ker ni uskladil svojega poslovanja z omenjenim zakonom. Vendar se je ta problem reševal in kot kaže, se je rešitev tudi zato našla. Namreč s strani Ministrstva za gospodarstvo in razvoj je bilo sporočeno, da bo rešitev v polnem zagonu nekje v sredini novembra.

Kaj prinaša Amazon Europe za slovenska podjetja?

Možnost prodaje preko platforme Amazon predstavlja veliko prednost za slovenska podjetja, in sicer možnost za rast, pridobivanja novih strank in prepoznavnost. Ko bo ta možnost vzpostavljena, pa bo moral vsak spletni trgovec (podjetje) spoštovati:

· splošno trgovinsko zakonodajo (Zakona o trgovini),

· posebna pravila o prodaji na daljavo (Zakonu o varstvu potrošnikov),

· kadar trgovec na spletnem mestu zbira osebne podatke o obiskovalcih in kupcih, mora dosledno spoštovati tudi določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov in

· strankam zagotavljati tudi ustrezno podporo, glede narave izdelkov.

Pri vprašanjih glede spletne prodaje vam lahko svetujejo naši pravni strokovnjaki. Pokličite na telefon 01 6001 528 ali pa jim pišite na data@data.si.