O-STA

Kazni za tiste, ki niso vpisani v Register dejanskih lastnikov

Pazite se kazni, ki jih izreka Finančna uprava Republike Slovenije! Kazni, ki jih prejemajo podjetje zaradi nevpisa podatkov v Register dejanskih lastnikov so zelo visoke. Na nas so se obrnili nekateri podjetniki, ki niso bili seznanjeni z dolžnostjo vpisa v register ter so ravno pred kratkim prejeli visoke kazni. Ali potrebujete pomoč pri vpisu podatkov v Register dejanskih lastnikov? Obrnite se na naše pravne strokovnjake.

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1) določa obveznost vpisa v Register dejanskih lastnikov. Če ne boste vpisali podatkov v register, vas lahko doletijo visoke kazni. Kazni so lahko izrečene tudi v višini nekaj tisoč evrov.

Kaj je register dejanskih lastnikov?

Register dejanskih lastnikov je register, v katerem se zbirajo natančni in posodobljeni podatki o dejanskih lastnikih. Register se vzpostavi z namenom zagotavljanja transparentnosti lastniških struktur poslovnih subjektov in s tem onemogočanja zlorab poslovnih subjektov za pranje denarja in financiranje terorizma.

Da se izognete nepravilnostim in ste pravočasno seznanjeni s slovensko zakonodajo, vam svetujemo, da se odločite za davčno, pravno ali računovodsko svetovanje.

Register dejanskih lastnikov vzdržuje in upravlja Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

Kdo se šteje za dejanskega lastnika?

Dejanski lastnik je vsaka fizična oseba, ki je končni lastnik poslovnega subjekta ali jo nadzira ali kako drugače obvladuje, ali fizična oseba, v imenu katere se izvaja transakcija.

Dejanske lastnike morajo v RDL vpisati pravne osebe, ki so vpisane v Poslovni register Slovenije, razen spodaj navedenih izjem, ter tuji skladi, tuje ustanove ali podobni subjekti tujega prava, ki sprejemajo in upravljajo ali razdeljujejo premoženjska sredstva za določen namen in iz njihovega poslovanja nastanejo davčne obveznosti v Republiki Sloveniji.

Podatkov o dejanskih lastnikih v RDL ne vpišejo:

· samostojni podjetniki (s.p.),

· enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), kjer je ista fizična oseba lastnik in edini direktor te družbe (če je direktorjev več ali če je edini družbenik pravna oseba, ta izjema ne velja!),

· posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (zasebni športni delavci, zasebni zdravstveni delavci, zasebni zdravniki, odvetniki, notarji, samostojni novinarji, samozaposleni v kulturi, ribiči itd.),

· neposredni in posredni proračunski uporabniki,

· tuji skladi, tuje ustanove in podobni pravni subjekti tujega prava, kadar iz njihovega poslovanja nastanejo davčne obveznosti v Republiki Sloveniji.

Kazni, ki vas lahko doletijo!

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je v letošnjem letu pospešeno začela pošiljati opozorila. Sprva vas o dolžnosti vpisa v Register dejanskih lastnikov le obvestijo. V primeru, da obvestilo spregledate ali vpisa v register ne opravite, vam bo izrečena kazen.