O-STA

Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je spomladi razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, prve slovenske pesnice, katere 200. obletnico rojstva so obeležili lansko leto.

Pesniška nagrada bila razpisana šele drugič, odziv nanjo pa je bil zelo dober, saj je prispelo 52 ciklusov pesmi s poljubno tematiko. Organizatorji so bili še posebej veseli dejstva, da je na natečaju s svojimi pesmimi sodelovalo veliko uveljavljenih slovenskih pesniških imen.

Strokovno komisijo so sestavljali Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik. Četrti član komisije Peter Kolšek, pesnik, kulturnik, novinar in literarni kritik, je maja letos žal preminul. "Ciklusi pesmi so bili motivno-tematsko precej raznoliki, za vse nominirane pesmi pa je značilna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, dobra povezanost zunanje z notranjo formo, deloma tudi družbeni angažma," je v obrazložitvi zapisal član komisije dr. Zoran Pevec.

Žirija je za pesniško nagrado Fanny Haussmann nominirala 5 avtorjev in avtoric: Ervina Fritza, Petro Koršič, Marušo Mugerli Lavrenčič, Francija Novaka in Andraža Poliča.

Nagrajenca oziroma nagrajenko bodo razglasili na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v petek, 20. septembra 2019 ob 19. uri.

Nagrado, ki znaša 1.000 EUR, podeljuje Občina Žalec.

Na dogodku bodo predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 15 let.

Več informacij: Nastija Močnik, vodja programa kultura, e: zkst.program@siol.net, t: 03 712 12 82.

www.zkst-zalec.si