O-STA

Otvoritveni Nabucco v SNG Opera in balet Ljubljana z gosti, Dragano Radaković, Ivico Čikešom in Gianluco Marcianòm

Sezono v ljubljanski Operi začenjajo z Verdijevim Nabuccom v soboto, 14. septembra ob 19.30, ki bo ob eminentnih gostujočih umetnikih po besedah umetniškega vodje opere po pooblastilu v. d. ravnatelja Branka Robinšaka zvenel še bolj slavnostno. Predstavo bodo tokrat uprizorili že petdesetič.

Skupaj z odličnim domačim ansamblom se bodo občinstvu predstavili izjemna solistka, dramska sopranistka Dragana Radaković, splitski solist Ivica Čikeš in italijanski dirigent, maestro Gianluca Marcianò, ki se je v tem gledališču pred leti že izkazal in velja za zelo iskanega dirigenta že vse od svojega uspešnega opernega debija leta 2007 v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

Priznana umetnica, operna solistka in dirigentka Dragana Radaković, rojena v Novem Sadu, je po diplomi in magisteriju iz vokalne tehnike na Fakulteti za glasbo v Beogradu svoje znanje nadgrajevala v Italiji na mojstrskih tečajih pri znamenitih sopranistkah, Renati Scotto, Mirelli Freni, Magdi Olivero in Bruni Baglioni. Najpomembneje je k njenemu umetniškemu razvoju prispeval prof. Nikola Mitić. Umetnica je nastopila na številnih pomembnih opernih in koncertnih odrih po vsem svetu, od Avstralije, Egipta, Kitajske, Macaa, Nemčije, Romunije, Italije, Nizozemske, Belgije, Moldavije, Srbije in Hrvaške do Slovenije, kjer je nastopala v SNG Maribor in v Cankarjevem domu. Na njenem repertoarju so številne nosilne vloge, simfonična dela in oratoriji Beethovna, Mozarta, Verdija, Rossinija, Hydna, Bacha, Händla in drugih. Z vlogo Abigaille v Nabuccu je debitirala leta 2002 v Beogradu. Tokrat bo kot Abigaille na odru nastopila skupaj s hrvaškim solistom Ivico Čikešem, ki je v vlogi Zaccaria že nastopil v ljubljanskem Nabuccu, Markom Kobalom (Nabucco), Brankom Robinšakom (Ismaele), Eleno Dobravec (Fenena), Zoranom Potočanom (Veliki duhoven), Rusmirjem Redžićem (Abdallo) in Sandro Vidovič Mlakar (Anna).

Orkester bo vodil priznani dirigent Gianluca Marcianò. V časniku Sunday Times so ga pohvalili za "neomajno gledališko dirigiranje v lastnem slogu". Navezal je tesne delovne stike z opernimi gledališči v Oviedu, Minsku, Tbilisiju in Erevanu, medtem ko v Veliki Britaniji veliko sodeluje zlasti z Angleško nacionalno opero, opernim gledališčem Grange Park, Kraljevim filharmoničnim orkestrom ter z Angleškim komornim orkestrom. Poleg tega je tudi umetniški vodja festivala Al Bustan v Libanonu, ustanovitelj in umetniški vodja festivala Suoni dal Golfo v Lericiju in glavni gostujoči dirigent beloruskega Državnega akademskega vélikega gledališča. V zadnjem času je sodeloval z gledališčem San Carlo v Neaplju, Festivalom Ljubljana, na katerem je gostoval z opero Rigoletto v produkciji gledališča Carla Feliceja iz Genove. Dirigiral je opero Don Carlos v opernem gledališču Grange Park ter koncerta s Sondro Radvanovsky v Gdansku in Vroclavu, uspešno pa je debitiral tudi z orkestrom Hallé v Manchestru.

Obeta se prijeten in čustveno poln večer v dvorani SNG Opera in balet Ljubljana.

Foto: Sopranistka Dragana Radakovič

Foto: Maestro Gianluca Marcianò

Foto: Izvrstni Marko Kobal v naslovni vlogi Nabucca

Avtorica fotografij: Darja Štravs Tisu