O-STA

Uvrstitev Univerze v Ljubljani na lestvici QS

Zadnji rezultati razvrščanja univerz z vsega sveta, ki ga objavlja organizacija Quacquarelli Symonds (QS), ena od treh najvplivnejših globalnih lestvic, so pokazali, da se na lestvici med 4.983 evalviranimi univerzami na svetu v skupino 591-600 uvršča tudi Univerza v Ljubljani. Letos je svojo uvrstitev izboljšala, saj je bila lani uvrščena v skupino 651-700.

Organizacija Quacquarelli Symonds (QS), vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja, ki vsako leto objavlja lestvice o univerzah in njihovih študijskih programih, daje največji poudarek mednarodnemu ugledu univerz. Tokrat se je na njihov vprašalnik odzvalo skoraj 95 tisoč univerzitetnih sodelavcev po vsem svetu. Med drugimi kriteriji so še razmerje med številom učiteljev in študentov, število citatov znanstvenih del na zaposlenega učitelja, ugled pri delodajalcih ter delež tujih učiteljev in študentov.

Univerza v Ljubljani je glede na lanski rezultat najbolj napredovala pri kriteriju razmerja med številom učiteljev in študentov, ki je pokazatelj kakovosti študija, mednarodnemu ugledu in ugleda njenih zaposlenih.