O-STA

V Velenju praznovanje na vrhuncu

Velenje, 16. september 2019 - Letos mineva 60 let od slavnostnega odprtja novega mestnega središča Velenja, zato bo ta teden v znamenju najbolj prazničnih dogodkov in prireditev.

Jutri, 17. septembra, bomo ob 17. uri v prostorih Podjetniškega centra Standard predstavili novo fotomonografijo z naslovom Velenje, bogastvo pogledov. Knjiga, ki jo je izdala Ustanova Velenjska knjižna fundacija je izšla v 1.500 izvodih in ima tudi notico o Velenju, ki je prevedena v 60 jezikov, 200 izvodov knjige pa ima notico tudi v brajici za slepe in slabovidne. Kako vidijo Velenje so povedali fotograf Stane Jeršič, avtorica besedila Mojca Ževart in oblikovalec Marko Marinšek. S tem dogodkom bomo hkrati odprli tudi novo razstavo, ki jo bomo postavili v 13 vitrinah Podjetniškega centra Standard in je prav tako posvečena novi fotomonografiji.

V sredo, 18. septembra, pripravlja Ustanova Velenjska knjižna fundacija ob 18. uri v galeriji Vile Biance Lirikonfestov večer izbrane novejše slovenske poezije ob 60-letnici mesta Velenje - prireditev S poezijo v nova desetletja XXI. ST!

Na predvečer praznika, v četrtek, 19. septembra, vas ob 18. uri vabimo v Dom kulture Velenje na osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku. Na njej bomo podelili visoka občinska priznanja, grbe in plakete Mestne občine Velenje. Slavnostni govornik bo Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje. V letošnjem letu so prejemniki plaket Mestne občine Velenje: Karate klub Velenje, Smučarski klub Velenje in Društvo tabornikov Rod Jezerski zmaj. Grbe Mestne občine Velenje prejmejo: Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, Turistično društvo Velenje in Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Plesni program na slovesnosti pripravljajo Plesni teater Velenje in multimedijski umetnik Stane Špegel v produkciji Festivala Velenje.

Petek, 20. september, je dan, ko praznujemo občinski praznik, zato bomo na Titovem trgu ob 17. uri pripravili veliki praznični koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki letos obeležuje 100-letnico delovanja. Skupaj z njimi bodo nastopili tudi znani velenjski glasbeniki: 6pack Čukur, Ansambel Spev, Šaleški študentski oktet, Sanja Mlinar Marin, Robert Goter, Matjaž Jelen, Rudarski oktet Velenje in združeni zbori velenjskih osnovnih šol. Koncert, ki ga bo povezoval Peter Poles je darilo velenjskih glasbenikov mestu. Po koncertu se bomo posladkali z veliko praznično torto Velenje.

Že uro pred koncertom, ob 16. uri, pa bo župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič v Galeriji Velenje sprejel vse Velenjčane, rojene na dan občinskega praznika, ki so se odzvali našemu povabilu.

V soboto, 21. septembra, bo na Titovem trgu ponovno zelo živahno. Mestna občina Velenje bo v sodelovanju s Športno zvezo Velenje organizirala prireditev Velenje se predstavi, ki jo tradicionalno pripravljamo ob občinskem prazniku. Med 9. in 12. uro se bodo predstavila velenjska športna in kulturna društva ter izobraževalne ustanove. Prisotne bo ob 11. uri nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, ob 11.30 pa bo dal znak za start Teka očkov. Sodelujoče v teku bomo obdarili z majico, vsi pa se bomo lahko skupaj posladkali s sladkim presenečenjem, ki ga pripravlja Čokoladnica Lucifer.


Zvečer ob 20. uri bomo na Titovem trgu pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča pripravili brezplačen koncert na prostem. Nastopila bosta Ines Erbus in Željko Joksimović. Dijaki Šolskega centra Velenje pa se bodo predstavili z avtorsko intermedijsko projekcijo na temo 60 let Velenja. Ta večer bo gostinec med obiskovalce razdelil 1.000 brezplačnih porcij kuhane krače s prilogo ter pijačo.

V teh prazničnih dneh bodo našo občino obiskale tudi delegacije iz šestih partnerskih mest - Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo, Piotrków Trybunalski, Pljevlja, Prievidza in Vienne.

Še vedno se lahko fotografirate v prazničnih srcih iz sončnic, ki smo jih na Velenjski plaži, v Sončnem parku in pred mestno hišo postavili ob letošnjem visokem jubileju mesta. Ob objavah na spletu ali socialnih omrežjih seveda ne pozabite na pripis #velenjepraznuje60.

Vabljeni na dogodke! Praznujmo skupaj. Z našim Velenjem, z mestom, ki ima srce in srčne ljudi!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
.........................................................................................................................