O-STA

Odprtje razstave Mesta pešcem!

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pod letošnjim sloganom Gremo peš, je včeraj, 18. 9. 2019, na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec) v Ljubljani potekalo slovesno odprtje pop-up razstave "Mesta pešcem!"

Razstavo plakatov sta odprla Violeta Bulc, Evropska komisarka za promet in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Zbrane pa so ob komisarki nagovorili še Jelka Žekar, predsednica odbora za izvedbo in načrtovanje Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani, Marko Peterlin, direktor Inštituta za politike prostora ter Blaž Gregorin, direktor družbe TAM-TAM. Otvoritev so s svojimi nastopi oplemenitili učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik.

Razstavljeni mestni plakati spodbujajo hojo in so plod mednarodnega natečaja na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je IPoP - Inštitut za politike prostora pripravil v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom. Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat je sodelovalo 159 del, od tega kar 95 iz tujine. Žirijo je prepričala Andrea Machara iz Španije z delom "Hodite". Razpisani natečaj je tematiziral vizije mest prihodnosti, vse prepogosto zasnovane zgolj na tehnologiji, brez razmisleka o trajnostnem razvoju po meri človeka. Udeležence je pozival k upodobitvi pešcem prijaznega mesta prihodnosti. Hoja po mestnih ulicah je namreč veliko več kot zgolj rekreacija; omogoča tudi razvoj lokalnih storitvenih in ustvarjalnih prostorov, utrjuje povezanost med ljudmi in nenazadnje prispeva k zdravju in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Razstava bo na ogled do 1. oktobra 2019.