O-STA

Kadrovske štipendije - priložnost za delodajalce in dijake / študente

Kadrovske štipendije so dobra priložnost tako za delodajalce, kot tudi za dijake oziroma študente. Delodajalci si bodo s podelitvijo kadrovske štipendije zagotovili kader, ki ga potrebujejo in ga na trgu dela težko najdejo. Po drugi strani pa so kadrovske štipendije odlična priložnost tudi za dijake oziroma študente. Tem bo štipendija pokrila vsaj del stroškov šolanja, hkrati pa zagotovila zaposlitev takoj po končanem šolanju.

Namen kadrovskih štipendij je tako predvsem v povezovanju bodočih zaposlenih s podjetji, ki potrebujejo točno določen kader. Štipendisti s tem že vzpostavijo prvi stik z bodočim delodajalcem. Delodajalci pa že tekom izobraževanja lahko pripravljajo kandidate, ki jih štipendirajo, na delo v svojem podjetju.

Kako poiskati štipenditorja - bodočega delodajalca?

Dijaki in študenti, ki so zainteresirani za kadrovsko štipendiranje, lahko v stik s štipenditorji pridejo na več načinov.

Na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada v zavihku Izmenjevalnica lahko pregledajo razpisane kadrovske štipendije za tekoče šolsko oziroma študijsko leto.

Potrebe delodajalcev po štipendistih objavljajo tudi regionalne razvojne agencije. Posamezni delodajalci pa svoje potrebe po štipendistih objavljajo tudi na svojih spletnih straneh, internih glasilih ali javnih občilih.

Kadrovske štipendije in obveznosti štipendistov

Pravice in obveznosti kadrovskih štipendistov določajo štipenditorji običajno že ob objavi svoje ponudbe. Najbolj značilna obveznost štipendistov pa je, poleg uspešnega zaključka šolanja, zaposlitev pri štipenditorju. Koliko časa bo štipendist dolžan delati za štipenditorja je odvisno od dogovora med strankama oziroma zahtev štipenditorja. V praksi pa je najbolj običajno, da je štipendist pri štipenditorju dolžan delati vsaj toliko časa kolikor je prejemal štipendijo.

Podrobnejše pravice in obveznosti obeh strank je potrebno urediti s pogodbo o štipendiranju. Tako bo dogovor strank jasen in natančno določen, s čimer se stranki izogneta morebitnim nepotrebnim sporom v prihodnosti. Potrebujete pomoč pri sklepanju pogodb? Obrnite se na naše pravne strokovnjake.

Združljivost državne in kadrovske štipendije

Kadrovsko štipendijo lahko pridobijo tudi dijaki in študenti, ki so prejemniki državne štipendije, o kateri smo pisali v našem članku. Vendar pa kadrovska štipendija ni združljiva s štipendijo za deficitarne poklice, ki je namenjena dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.