O-STA

Se tudi vi soočate z vaginalnimi težavami?

Ste zasledili srbenje, izcedek iz nožnice, rdečico, otekanje zunanjega spolovila ali bolečino pri uriniranju in spolnih odnosih? Niste edini, ki se soočate z vaginalno kandidozo. Z blažjimi simptomi in manjšo frekvenco pogostosti se sooča kar 90 % žensk. Povzročitelj vaginalne kandidoze so glivice iz rodu Candida spp., do njihovega prevelikega razrasta pa pride zaradi zmanjšanega obrambnega mehanizma nožnice.

Vaginalno kandidozo lahko prepoznate sami in če ste prepoznali, katerega izmed zgoraj naštetih simptomov, je pomembno, da se pravačasno odločite za zdravljenje. Lomexin krema in kapsule imajo takojšen učinek pri zdravljenju in jih dobite brez recepta. Vendar je pomembno, da pazite na svoj življenjski slog. V nadaljevanju si poglejte preventivne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšate verjetnost, da zbolite.

Prehrana

Kandida je pristotna v našem organizmu, vendar sladka hrana, bela moka in ostala hrana, sestavljena iz enostavnih ogljikovih hidratov, poveča razmnoževanje. Zato izbirajte manj predelano in raznoliko prehrano, ki vključuje dovolj zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Poskrbite za dobro počutje tudi z dovolj gibanja in uživanjem mlečnih izdelkov s probiotičnimi kulturami.

Oblačila

Prav tako lahko s pretesnimi oblačili, ki ustvarijo toplo in vlažno okolje, vplivate na povečanje možnosti, da se pojavi kandida. Izbirajte bombažno spodnje perilo, da lahko vaša koža diha. Ne pozabite na spreoblačenje mokrih kopalk, saj je vlažno okolje idealno za razrast glivic in pojav glivične okužbe.

Higiena

Odišavljena mila lahko dražijo nožnico in povečujejo možnost za glivične okužbe. Raje izberite blago milo za intimno nego z nizkim pH. Na enak način vplivajo odišavljeni robčki, vložki in ostala kozmetična sredstva. Prav tako se je priporočljivo izogibati tamponom, saj zaradi draženja sluznice povečujejo možnost razmnoževanja glivic.

Kontracepcijska sredstva

Peroralna kontracepcijska sredstva, ki vključujejo visoko vsebnost estrogena, ki ustvarja večje količine glikogena v nožnici ugodno vplivajo na razvoj kandide. Enak učinek imajo kondomi. Zato izbirajte kontracepcijska sredstva z nizko vsebnostjo estrogena, ki ne vplivajo na pojav kandide.

Zdravila

Na fiziološko floro nožnice najslabše vplivajo antibiotiki, ki uničujejo tudi koristne bakterije in zmanjšujejo zaščitno vlogo vaginalne sluznice. Zato ustvarjajo bolj ugodno okolje za razmnoževanje kandide.

Bolezni

Nagnjenost h kandidi je povečana pri ženskah z dednim ozadjem, nosečnicah, ženskah pod stresom, predvsem pa tudi tistih z nenadzorovano sladkorno boleznijo. Na porušenje organizma pa vpliva tudi padec imunskega sistema. Pri bolezenskih stanjih ali obveznem jemanju določenih zdravil je nemogoče najti alternativo. Zato morate biti v takih primerih toliko bolj pozorni, da lahko pravočasno ukrepate.

Če zasledite katerega izmed napisanih vzrokov, pravočasno poskrbite za zdravljenje. Izberite zdravila s hitrim delovanjem, ki takoj odpravijo simptome. Tako je Lomexin, ki deluje lokalno, zato je pri zdravljenju kandide hitro in učinkovito. Prej kot boste začeli z zdravljenjem, večja je možnost ozdravitve. Če čakate predlogo, boste morali obiskati ginekologa, ki vam bo predpisal močnejša zdravila, da boste lahko učinkovito odpravili okužbo.

Lomexin je na voljo v obliki vaginalnih kapsul in kreme. Uporabljajo ga lahko ženske starejše od 16 let. Gre za preizkušeno varno zdravilo, ki ga dobite v lekarnah brez recepta. Vendar se je treba zavedati, da gre za resno stanje, zato se pred uporabo posvetujete z zdravnikom.