O-STA

Računalniško programiranje - 7. Evropski teden programiranja se začne v soboto

Računalniško programiranje je ena od najbolj kreativnih dejavnosti in hkrati hvaležno orodje za uresničevanje lastnih ciljev. Računalništvo in informatika je eno najbolj prodornih področij, ki že nekaj desetletij kroji praktično vse panoge gospodarstva, šolstvo, kulturo, upravo in druge dejavnosti. Silovit razvoj računalniške tehnologije terja izobraževanje ustreznih kadrov, ki so sposobni razvijati, upravljati in vzdrževati tako računalniško uporabniško in sistemsko opremo kot tudi informacijske sisteme, ki temeljijo na teh tehnologijah.

V soboto, 5.10.2019, se zaradi vse večjega pomena te panoge začenja že sedmi Evropski teden posvečen programiranju.

Programer, razvijalec programske opreme ali "coder"?

1. Programer Torej programer je oseba, ki programira. Programerji obvladajo računalniško programiranje. Vendar to seveda ne drži povsem. Če želite razvijati programsko opremo, vam pogosto sploh ni treba programirati. Zato obstajajo določena orodja in okviri. Računalniško programiranje je torej le majhen delček delovnih nalog programerja.

2. Razvijalec programske opreme Na kratko, delovne naloge razvijalca programske opreme obsegajo veliko več kot le računalniško programiranje ali "kodiranje". Razvijalec programske opreme mora razumeti vse cikle razvoja programske opreme in ne samo implementacije. Implementacija je majhen del resnega programskega izdelka.

3. "Coder" Med delovne naloge "coderja" včasih računalniško programiranje sploh ne spada. "Coder" bo napisal kodo, ki morda sploh ni program! To je zato, ker je koda lahko le oznaka, ne pa močan programski jezik. Preglednice Excela imajo funkcije, to je tudi koda!

Računalniško programiranje - storitev za katero ne potrebujete posebne izobrazbe ali dovoljenja

Za samo opravljanje dejavnosti "Računalniško programiranje" ni potrebno pridobiti posebnega dovoljenja ali izobrazbe. Seveda pa izobrazba predstavlja osnovo za pridobitev ključnih kompetenc za uspešno opravljanje dejavnost "Računalniško programiranje".

Želite opravljati dejavnost "Računalniško programiranje" in za to izstavljati račune?

Samostojna narava dela omogoča opravljanje dejavnosti preko lastnega podjetja oz. registracije statusa samostojnega podjetnika (s.p.). Registracija je preprosta in predvsem brezplačna. Najlažje se jo je lotiti z obiskom na VEM točki našega podjetja, Data d.o.o., kjer s strokovnostjo in hitrostjo opravimo postopek in Vam lahko svetujemo glede ustanovitve. Tako Vam lahko registriramo polni ali popoldanski s.p., kot tudi uredimo prijavo za vodenja knjig po normiranih ali dejanskih stroških. Nudimo tudi vodenje računovodstva za s.p. in d.o.o..

Ste vedeli, da so tudi programerji ekonomsko odvisne osebe?

Ste samozaposlena oseba - s.p.? Nimate zaposlenih? Najmanj 80% svojih letnih dohodkov pridobite od istega naročnika? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem ste ekonomsko odvisna oseba. Status ekonomsko odvisne osebe podjetniku, kljub temu, da izpolnjuje vse pogoje, ne pripada avtomatsko! Ker Zakon o delovnih razmerjih daje ekonomsko odvisnim osebam omejeno delovnopravno varstvo, je potrebno takšno razmerje pogodbeno urediti. Pri tem vam lahko pomagajo naši izkušeni pravniki.

Računalniško programiranje - raznolike možnosti na javnih razpisih

Kot smo že omenili je dejavnost "Računalniško programiranje" že po svoji naravi izrazito kreativno, razvojno usmerjeno. Posledično imajo podjetja in podjetniki, ki delujejo v tej in sorodnih dejavnostih veliko možnosti za kandidiranje na javnih razpisih. Preverite kateri javni razpisi so trenutno na voljo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.