O-STA

Jan Kozamernik o športu in elektrotehniki

Slovenski vrhunski odbojkar Jan Kozamernik, ki je Sloveniji na letošnjem evropskem prvenstvu skupaj z ekipo priboril srebrno medaljo, je poleg svoje športne kariere gradil tudi na akademski izobrazbi. Ob vsakodnevnih treningih je uspešno zaključil dodiplomski študij na Fakulteti za elektrotehniko.

V intervjuju nam je Jan zaupal, da je na njegovi poti najpomembnejša disciplina. Ob prihodu na Fakulteto za elektrotehniko si je začrtal jasen cilj, da želi zaključiti študij in hkrati profesionalno trenirati odbojko. V oboje je vložil veliko časa, odrekanja in truda, vendar je zanj to neprecenljiva izkušnja. Njegov recept za uspeh je v oblikovanju jasnega cilja: "Če imaš jasen cilj, je vse lažje. Treba pa se je zavedati, da brez resnega dela, uspeh ne pride sam po sebi," je poudaril Jan. Tako kot je za srebrno medaljo več mesecev skupinskih priprav in več let individualnih treningov, ki so oblikovali izvrstno ekipo, je tudi za uspešnim zaključkom študija redno obiskovanje predavanj, vestno opravljanje vaj in učenje pozno v noč. Poleg discipline in predanosti je vedno neprecenljiv tudi ekipni duh, pa naj bo to v športu, študiju ali v poslovnem svetu. Ekipa je tista, ki lahko stopi skupaj in reši vsak problem.

Zaupal nam je, da se bo najprej posvetil športni karieri, kasneje v življenju pa želi pridobljeno izobrazbo povezati z managementom in ustvariti svojo zgodbo. Pravi, da mu je študij na Fakulteti za elektrotehniko dal nepogrešljivo znanje. Naučil se je reševati probleme in razmišljati kot inženir. Jan bi študij elektrotehnike priporočil vsakemu, ki ga veseli spoznavanje novih tehnologij in reševanje problemov. "Vendar ne pozabiti, da je poleg zanimanja za študij potrebno tudi veliko trdega dela," je še nasmejano pripomnil.