O-STA

Vrednotenje nepremičnin - novi modeli in poskusno izračunane vrednosti

Vrednotenje nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti - Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) je s 1.10.2019 objavila nove modele za vrednotenje. Vas zanima, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina? Za pomoč pri prodaji in nakupu nepremičnine se lahko kadarkoli obrnete na naše pravne strokovnjake.

Vrednotenje nepremičnin po novem

V skladu z Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin je GURS poskusno objavila sistem, ki se uporablja za vrednotenje nepremičnin po novem sistemu. Vrednost nepremičnine lahko po novem lastniki nepremičnine preverijo na spletni strani. V primeru, da se z vrednotenjem nepremičnin in oceno vrednosti ne strinjate, lahko do 15. novembra vložite pripombe. Do poslanih pripomb se bodo opredelili najprej na občini, nato pa jih bodo poslali Geodetski upravi RS. Geodetska uprava RS bo pripombe pregledala ter po potrebi modele spremenila in prilagodila. Trenutno lahko preverite predlog modelov in poskusno izračunane vrednosti po predlaganih modelih. Vrednotenje nepremičnin je opravljeno po vrednostih, ki se v poskusni fazi ne bodo spremenile. Od začetka meseca poteka javna razgrnitev in predstavitev modelov za vrednotenje nepremičnin tudi na vseh občinah.

Vrednotenje nepremičnin

Geodetska uprava RS pojasnjuje, da se največje spremembe, ki zadevajo vrednotenje nepremičnin in same izračunane vrednosti nepremičnine kažejo na območju Ljubljane s primestnimi občinami, Obale ter na Bledu.

Kupoprodajna pogodba

Pripravo pogodbe je najbolje prepustiti pravnemu strokovnjaku, ki bo v pogodbo vključil vse potrebne določbe, tako da bo posel varen za obe stranki, tako kupca kot tudi prodajalca.

Kupoprodajna pogodba mora vsebovati vsaj:

1. podatke o kupcu in prodajalcu,

2. identifikacijske podatke o nepremičnini,

3. znesek in način plačila kupnine,

4. morebitne hipoteke in ostala bremena, ki bremenijo nepremičnino in

5. zemljiškoknjižno dovolilo prodajalca, na podlagi katerega se bo kupec vpisal kot lastnik v zemljiško knjigo.

Pred podpisom prodajne pogodbe je prodajalec dolžan kupca seznaniti s podatki o energetski učinkovitosti stavbe. V ta namen mu mora izročiti energetsko izkaznico.

Razmišljate o nakupu nepremičnine?

Nakup nepremičnine je za marsikoga eden izmed najpomembnejših pravnih poslov, ki jih sklenemo v življenju. V izogib nepotrebnim zapletom in kasnejšim neprijetnim posledicam je zato dobro poznati in upoštevati postopek nakupa nepremičnine. O tem smo že pisali, da ima nakup nepremičnine lahko številne posledice, zato je dobro imeti ob prodaji ali nakupu nepremičnine ob sebi pravnega in davčnega strokovnjaka.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.